Първият опит за излитането на марсианския хеликоптер ще е на Международния ден на авиацията и космонавтиката

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на хеликоптера „Инджинюъти“, заснета от марсохода „Пърсъвиърънс“ на 9-ти април. Photo credit : NASA / JPL-Caltech

10 април 2021 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. НАСА ще се опита да проведе първия полет на марсианския хеликоптер „Инджинюъти“ на Международния ден на авиацията и космонавтиката (12 април) в 05:54 ч. българско време. 

Това обаче не изглежда да е самоцелно – в САЩ събитието се пада да се случи в различна часова зона, в 22:54 ч. местно време на 11 април – и съответно официалното прес-съобщение е именно за тази дата. 

Очаква се ръководството на мисията да получи първата информация за резултата от полета в 11:15 ч. българско време на сутринта на 12 април. 

НАСА напомня, че хеликоптерът „Инджинюъти“ е експериментална машина, съответно шансът за провал или за възникването на отклонения от работата му е голям. Поради това на борда му няма научни инструменти, а само няколко камери. Авария на хеликоптера няма да застраши по никакъв начин основната научна програма на „Пърсъвиърънс“.

Ако всичко мине наред, „Инджинюъти“ ще се превърне в първата машина, която е по-тежка от въздуха и е провела управляем полет на друга планета. Това ще е трудно постижение. Атмосферното налягане на Марс е само 1% от това на Земята, но пък от друга страна гравитационното привличане е по-слабо – една трета от земното. 

В хода на дебютния полет хеликоптерът ще се издигне на височина от три метра и ще кръжи над марсианската повърхност за около 30 секунди, преди да се спусне отново. Това ще е истински исторически момент в авиацията, сравним с дебютния полет на братя Райт на 17 декември 1903 година. 

През това време малките камери на „Инджинюъти“ ще заснемат снимки. Отстрани марсоходът също ще снима със своите камери Navcam и Mastcam-Z. Очаква се фотографиите да пристигнат на Земята още в същия ден. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/