5 заместители на солта, които да опитате

1
118
Добави коментар
vocala
vocala

Солта е една от най-популярните подправки за готвене на планетата, често използвана в ежедневните ястия – от яхнии и салати до месни и рибни ястия. Солта е универсална съставка, която се среща в регионалните кухни по целия свят и почти всеки на Земята яде малко сол всеки ден.

Но проучване, публикувано в Journal of American Cardiology, свързва високия прием на сол с хипертония, бъбречни заболявания и други здравословни проблеми, което кара много хора да започнат да опитват да ограничат солта, като същевременно се наслаждават на ароматни ястия. За щастие има много билки и подправки, които могат да се използват вместо солта.

Вижте тези полезни за сърцето заместители на солта, които освен, че са вкусни, могат да предложат и ползи за здравето.

Млян черен пипер

Класическа комбинация, сол и черен пипер. Но може да искате да опитате да премахнете солта и да се насладите на вкуса на смлян черен пипер. Острият, лют вкус на черния пипер дава аромат на всяко ястие, а гъвкавата подправка работи добре в голямо разнообразие от храни, от супи и яхнии до месо. Ако това не е достатъчна причина да опитате да използвате повече черен пипер, подправката има антиоксидантни, антиканцерогенни и противовъзпалителни свойства.

Джинджифил

Джинджифил може да се намери във всичко – от бисквитки до коктейли, добавяйки нотка на пикантност, която не е поразителна. Растението е особено разпространена съставка в карибските и азиатските кухни. Опитайте да добавите малко суров джинджифил към ястие за сериозен вкус или на тънко нарязване, след това врящ джинджифил за по-мек вкус. Но джинджифилът има и множество други предимства.

Билката е и доказано естествено средство за облекчаване на болката. Изследване, публикувано в Journal of Pain, установява, че хипоалгезичните свойства на джинджифила осигуряват умерено до голямо облекчение на болезнеността след тренировка, както и облекчени симптоми за хора с остеоартрит. Затова подправете с джинджифил вместо сол.

Кориандър

Листата и семената на тази зелена билка имат тръпчив аромат на лимон-лайм. Често използвани в мексиканската и азиатската кухня, семената от кориандър се използват и в процеса на варене на белгийски пшенични бири. Но освен страхотен вкус, кориандърът съдържа съединенията кверцетин и терпинен.

Тези антиоксиданти могат да помогнат за облекчаване на възпалението и за повишаване на цялостния имунитет. Ако искате да подправите ястието си, като добавите малко кориандър, не забравяйте, че малкото върви далеч по-добре. Само няколко листа вероятно ще свършат работа.

Чесън

Острият вкус на чесъна го прави апетитен заместител на солта. Този братовчед на обикновения лук работи добре в голям брой ястия. Силният му вкус може да бъде смекчен чрез готвене или печене.

Но освен че добавя мощна доза вкус към храната си, чесънът дава тласък на имунната система. В двойно клинично проучване е установено, че ежедневната консумация на чесън помага за предотвратяване на обикновена настинка. Ядящите чесън, които в крайна сметка са се простудили, са имали по-кратки и леки заболявания от тези, които не ядат чесън. Чесънът носи сериозен удар както във вкуса, така и в ползите за здравето. Не е само за предпазване от вампири!

Копър

Често използван заедно с чесън, пресният вкус на копъра е чудесен заместител на солта. Традиционно съчетан с ястия от риба и картофи, копърът е пълен с витамин А, витамин С и манган. Мета анализ на няколко проучвания установи, че флавоноидите (които присъстват в копъра) помагат да се защити здравето на сърцето и да се подобри смъртността при коронарна болест на сърцето и сърдечно-съдови заболявания.