Какво да правите всеки ден, за да намалите вероятността от развитие на рак

1
136
Добави коментар
maskk
maskk

Лекарите и учените все още не са намерили начин, който да предпазва от рак със 100% точност. Но има превенция на рака.

Злокачествените тумори се появяват поради мутация или с други думи, разпадане на генетичния апарат в ДНК на клетка на организма. Ако защитните механизми на имунитета не се справят с това, това разпадане се наследява по време на разделянето му и така възниква тумор. Най-често се разделят епителните клетки на кожата, лигавиците, обвиващи вътрешните кухи органи и разположени в жлезистите органи. Поради тази причина органи като кожата, белите дробове, млечната жлеза, стомаха, дебелото черво и женските полови органи са най-често засегнати от това заболяване. Общоприето е, че в рисковата група са хора над 50 години, но през последните години се наблюдава „подмладяване“ на злокачествените заболявания и те се появяват все по-често в по-млада възраст – дори след 20-30-та година.

 

Ракът може ли да бъде предотвратен?

Според експерти на СЗО поне една трета от всички случаи на рак могат да бъдат предотвратени. Ето какво може да направи всеки.

Откажете се от пушенето. Не използвайте никакъв вид тютюневи изделия. Направете дома си без тютюнев дим и се опитайте да популяризирате работно място без тютюнев дим, за да не излагате на риск хората около вас. Това се отнася не само за профилактика на рак на белия дроб, но и за устната кухина, хранопровода, стомаха, пикочния мехур и др. Чрез изключване на тютюнопушенето е възможно да се намали честотата на рака с 20-25%. Освен това ракът на белия дроб в 70% от случаите може да бъде причинен от тази зависимост.Ограничете приема на алкохол . Особено нискокачествен евтин алкохол. Не забравяйте мярката и че алкохолът може да провокира развитието на такива онкологични заболявания като рак на устната кухина, фаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво и ректума, гърдата.Поддържайте здравословно телесно тегло. За целта е важно да бъдете физически активни в ежедневието си и да ограничите времето, което прекарвате седнали. Правете редовно – няколко пъти седмично – упражнение, което ви харесва, това е чудесен бонус. На първо място, наднорменото тегло е въпрос за вашето здраве, а не за външния вид.Хранете се здравословно. Яжте много пълнозърнести храни, бобови растения, зеленчуци и плодове. Ограничете висококалоричните храни (с високо съдържание на захар или мазнини), избягвайте подсладените напитки и преработените меса. Когато избирате продукти, не забравяйте поне от време на време да разглеждате етикетите, за да проверите колко захар и сол има в продуктите.Избягвайте прекомерното излагане на слънчева светлина. И още повече, не подлагайте децата си на дълги „слънчеви бани“. Използвайте редовно слънцезащитни средства (особено в горещите страни ползвайте кремове с SPF 30-50%). През лятото носете широки, светли памучни дрехи, шапки с козирка, правете слънчеви бани преди 11:00 и след 17:00. Не използвайте солариуми.Защитете се от излагане на вещества, причиняващи рак на работното място. Ако работите с потенциално опасни вещества, не пренебрегвайте правилата за безопасност и здраве при работа. Избягвайте излишно излагане на радиация.Ваксинация. Уверете се, че вашите деца са ваксинирани срещу хепатит В (за новородени), човешки папиломен вирус (за момичета).Жените трябва да посещават редовно гинеколог от момента, в който започнат да правят секс. Намалява риска от рак при жените, които раждат първото си дете под 30-годишна възраст, кърмят. Препоръчително е да се ограничи употребата на хормонозаместителна терапия без медицински показания.

 

Възможно ли е сами да забележите онкологичния процес?

Всъщност трябва постоянно да следите здравето си. Всеки вид рак може да бъде придружен от определени симптоми, но като цяло е важно да не се пренебрегва следното:

промяна във външния вид на бенки: бързо увеличаване на размера, цвета, появата на сърбеж, болка, кървене, ако бенките са повредени, те може да не зараснат в продължение на няколко седмици, може да се появят нови;появата на кашлица и пресипналост, които не изчезват след лечението – особено ако сте запален пушач повече от 20 години, наличието на кръв в храчките;необяснимо подуване, образуване на тумор във всяка част на тялото;уголемяване на лимфни възли, несвързано с възпалителни заболявания, хипотермия (като правило те не намаляват дори след лечение повече от месец);промяна в уринирането, неговата честота, трудност;гадене, повръщане, киселини в стомаха, запек, диария, промени във външния вид на изпражненията, появата на слуз, кървави отделяния, болка по време на дефекация;необяснима загуба на тегло;необяснима болка, която не изчезва повече от три месеца;рани, които няма да заздравеят;усещане за чуждо тяло в гърлото, зад гръдната кост, болка при преглъщане, тежест в корема;патологично отделяне от гениталния тракт и зърната;

 

Как да открием рака навреме?

Почти всички злокачествени тумори открити в ранните стадии, са лечими. В същото време е доказано, че злокачествените новообразувания се появяват на фона на вече съществуващи предракови заболявания и състояния. Следователно е толкова важно да не се самолекувате, а да се консултирате с лекар своевременно, за да не пропуснете или да стартирате онкологичния процес, който може да бъде объркан за нещо самостоятелно.

Непрекъснато се извършват скринингови изследвания за откриване на злокачествени новообразувания. Ето кои и в кои рискови групи:

рак на маточната шийка. При жените, гинеколог взема цитонамазка от момента, в който започват своята сексуална активност. Трябва да посетите лекар поне веднъж годишно (или по-добре веднъж на всеки шест месеца).рак на дебелото черво. След 50 години, веднъж на всеки пет години, е необходимо да се извършва тотална колоноскопия при липса на патология, освен това се използва анализ на изпражненията за окултна кръв (при наличие на патология са възможни и други изследвания). Ако член на семейството има анамнеза за рак на червата, е необходимо да се направи преглед, започващ на 40-годишна възраст.рак на простатата. От 50-годишна възраст мъжете трябва да си направят кръвен тест за PSA в комбинация с палпация на простатата. Ако е необходимо, се извършва трансректален ултразвук с биопсия. При наличие на рак при роднини си струва да започнете на 40-годишна възраст.рак на гърдата. След 50 години мамографията се извършва на всеки две години. При наличие на този вид рак при близки роднини, ултразвукът трябва да се извършва от 30-годишна възраст поне веднъж на 2 години, но по-често (ако е необходимо, ЯМР на гърдата, тъй като мамографията в млада възраст не е много информативен), също така е възможно да се определи предразположението чрез откриване на мутации. Тук е важно редовното ежемесечно самоизследване.

Но това не означава, че трябва да проверявате здравето си само конкретно в тези области. Има профилактични прегледи, които трябва да се правят поне веднъж на две години: редовно да се правят общи и биохимични кръвни изследвания, анализ на урината, да се извършва ултразвук на вътрешните органи, флуорография или рентгеново изследване на гръдните органи. За да изясните необходимостта от определен преглед, трябва да се консултирате с лекар.