Как да изберем нов акумулатор за колата

1
174
Добави коментар
clashbade
clashbade

Дори и най–надеждните марки акумулатори не могат да ви предложат по–голям експлоатационен период от 5-7 години. Ако искате да разчитате на своя автомобил, особено при ниски температури, смяната е задължителна. Можете да го направите на място или да поръчате онлайн и точно по тази причина ще разгледаме какво е необходимо да имате предвид при поръчката му.

Избор на акумулатори за автомобил

За правилния избор на акумулатор за вашия автомобил е нужно да знаете няколко параметри. На първо място са мощност, кубатура и вид на двигателя на колата. На второ място са капацитетът и амперажът на акумулатора. Когато имате нужната информация, ще можете да разгледате предложенията подходящи за вас, да сравните марки и цени.

Какво е ампераж и капацитет на акумулатор

Амперите при студен старт показват максималния ток, който избраният от вас акумулатор подава в първите мигове след стартиране на двигателя при сравнително ниска температура. Стойността е определяща за това дали ще успеете да запалите колата в студено време. За всеки, който притежава автомобил с бензинов двигател, е нужен акумулатор с над 255А, а за дизеловите – над 300А. Това е така, защото дизелите се нуждаят от по–голям пусков ток.

Капацитетът на акумулаторите се измерва в ампер-часове. Той определя тока, който акумулаторът е в състояние да подава в продължение на над 20 часа натоварване и при напрежение 10.8V. Колкото по-мощен автомобил притежавате, толкова по-висок капацитет е необходимо да има акумулаторът.

Форма и размер

Не всички акумулатори са еднакви. Възможно е всички параметри да отговарят на това, което ви е необходимо, но да не успеете да го съберете на предназначеното за целта място. Неговите размери трябва да съответстват, за да нямате затруднения при монтирането. Съобразете и от коя страна са изводите. На повечето коли, предвидени за европейския пазар, ще ги откриете отгоре.

Обърнете внимание на полярността. Тя бива два вида: нормална и обратна. В първия вариант положителният извод е позициониран отляво, във втория е отдясно. Ако полярността на новозакупения акумулатор на отговаря на стария ви, има голяма вероятност кабелите за връзка да не ви достигнат.

Преди да смените акумулатора

Ако препоръчителният период на експлоатация не е достигнат, възможно е проблемите с акумулатора да произлизат от интензивна консумация на енергия, която не успява да се възстанови по време на шофиране.

В този случай бихте могли да опитате зареждане в стационарни условия. За целта ще ви е нужно зарядно устройство. Имайте предвид, че това вероятно е показател за проблеми в алтернатора.И все пак, ако се окаже, че ви е нужен нов акумулатор разгледайте предложенията на https://dikar.bg и направете най–изгодната сделка!