MMA шампионка се обяви срещу комунизма

1
126
Добави коментар
Novetika
Novetika

Роуз Намаюнас, номер 1 в смесените бойни изкуства, заяви, че не съжалява за антикомунистическите коментари, които направи преди двубоя с китайската си противничка Джан Уейли.

Родената в САЩ литовка ще премери сили с първата и единствена китайска шампионка в категория „сламка“ на турнира UFC 261, който започва днес, 24 април 2021 г. в Джаксънвил, американския щат Флорида.

UFC (Ultimate Fighting Championship) организира състезания по новия боен стил MMA (смесени бойни изкуства).

В интервю за ESPN от 14 април 2021 г. Намаюнас обясни, че е била вдъхновена от документалния филм „Другият отбор мечта“ (The Other Dream Team, 2012 г.). Филмът разказва за участието на Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. на националния баскетболен отбор на Литва като независима държава, след падането на Съветския съюз.

„Ако гледате филма, ще добиете представа през какво е трябвало да премине семейството ми, каква е причината днес да съм в САЩ и защо се състезавам в смесените бойни изкуства“, каза младата състезателка в MMA Show, цитирано от ESPN.

„Ако не беше този документален филм и литовците не се бяха борили срещу комунистическото потисничество, вероятно щях да живея съвсем друг живот.“

Родителите на Намаюнас емигрират в САЩ, за да избягат от комунизма в СССР, част от който е Литва по онова време. Дядо ѝ е служил в независимата литовска армия и е бил убит от съветските военни.

Затова предстоящата битка срещу китайката Джан Уейли е и шанс за победа над шампионка, представителка на комунизма.

„Не мисля, че е случайно, че Уейли е червена, защото това е, което тя представлява“, каза Намаюнас в интервю за Литовската национална радио и телевизия на 10 април 2021 г.

„Този път имам допълнителна мотивация – това, което Джан представлява. Разбирам дори още по-добре израза ‘по-дъбре мъртъв, отколкото червен’“, допълни спортистката, цитирайки прочутата в САЩ фраза от ерата на Студената война.

„Нямам нищо лично срещу Джан, но това е силна мотивация за мен; аз се боря за свобода, вярвам в Исус, имам литовска кръв и американска мечта; ще вложа всичко това в тази битка.“

Двубоят между Намаюнас и Джан ще е първото събитие на UFC с публика, след обявяването на пандемията от COVID-19.