Марсианският хеликоптер Инджинюъти изпълни успешно 100-метрова неделна обиколка

1
123
Добави коментар
redbul80
redbul80

Марсоходът „Пърсъвиърънс“ засне тази снимка на дрона „Инджинюъти“ днес, на 25-ти април, по време на третия му полет. Photo credit : NASA / JPL-Caltech 

25 април 2021 г. 21:30 ч.

Светослав Александров. И третият полет на марсианския хеликоптер „Инджинюъти“, който беше планиран за днешния неделен ден, завърши благополучно. Този път мъничкият дрон изпълни 100-метрова обиколка на импровизираното си „летище“. 

„Инджинюъти“ излетя в 08:31 ч. българско време и се издигна на височина 5 метра – същата, каквато беше и по време на втория полет по-рано тази седмица. Но този път хеликоптерът измина разстояние от 50 метра, т.е. половината от това на едно футболно игрище, като бе достигната скорост от 2 метра/секунди. След това „Инджинюъти“ се върна обратно и кацна успешно.

Макар че камерите на хеликоптера не са в състояние да заснемат цялостно видео, такова може да бъде направено от научните камери MastCam-Z на марсохода „Пърсъвиърънс“. Очаква се през следващите дни видеозаписът да бъде изпратен към Земята.

Самите камери на „Инджинюъти“ могат да правят висококачествени фотографии. По време на първия полет на 19-ти април бяха използвани само черно-белите камери. Вече по време на втория на 22-ри април бяха задействани и цветните камери. Днешният полет бе изключително предизвикателство, тъй като за пръв път „Инджинюъти“ се отправи на по-голямо разстояние и разви скорости, непостигнати до този момент. Така екипът получи възможността да тества софтуера и заложените в него алгоритми, за да провери дали хеликоптерът може да снима при тези условия. Подобни тестове е нямало как да бъдат изпълнени на Земята – просто на нашата планета не съществува огромна камера, която да симулира марсианската атмосфера. 

Екипът на „Инджинюъти“ вече планира следващия полет и засега сме в състояние да кажем единствено, че ще е още по-сложен от предните. Но какви ще са точно целите – тепърва предстои да научим. 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/