Блу Ориджин оспорва решението на НАСА да награди СпейсЕкс за строеж на лунния модул

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Спускаемият апарат на Блу Ориджин „Блу Муун“. Image credit : Blue Origin

27 април 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Основаната от Джеф Безос компания Блу Ориджин протестира срещу решението на НАСА да награди само една фирма, която да построи лунен модул в хода на програмата „Артемис“. Изборът на агенцията се е спрял върху проекта „Старшип“ на СпейсЕкс.

Компанията на Безос е подала 175-странична жалба към американската Правителствена служба за отчетност (GAO).

Основният аргумент в жалбата е следният: „Решението елиминира възможностите за съревнование, сериозно намалява производствения пул и не само забавя, но и застрашава връщането на Америка на Луната“.

Разбира се, намерението на Блу Ориджин да протестира срещу избора на НАСА се посрещна с насмешка от множество космически ентусиасти. Те напомнят, че основаната през 2000 г. фирма на Джеф Безос е постигнала съвсем скромни успехи през последните две десетилетия – изстреляла е само суборбитален кораб „Ню Шепърд“, а въпреки множеството обещания от Безос през изминалите години, все още не се е осмелила да изпрати човек в космоса. Нещо повече – Блу Ориджин никога не са достигали орбита, а какво остава за мисия до Луната. За сравнение СпейсЕкс създаде свръхтежка ракета и изпрати кола по посока към Марс, построи възвръщаема орбитална система и днес е единствената частна фирма, която превозва астронавти до Международната космическа станция.

Самият Илон Мъск се присмя на протеста на Блу Ориджин. „Не мога да си го вдигна (до орбита) ха!“, написа предприемачът в Туитър. 

„Изумително е, имайки предвид, че Блу Ориджин практически се самодисквалифицира като не предостави информацията, поискана от НАСА“, коментира журналистът от Тесларати Ерик Ралф. „Това включва и факта, че Блу Ориджин умишлено се опита да не предостави на НАСА детайли за ракетата „Ню Глен“. Шансовете протестът да успее са 0.1%“.

Напомням на читателите, че протестите на частните компании не са необичайна практика в САЩ, но рядко успяват. Когато преди няколко години НАСА избра да се довери на СпейсЕкс и Боинг за създаването на пилотирани космически кораби и елиминира от състезанието Сиера Невада, представителите на Сиера също подадоха жалба. Тя бе отхвърлена. 

Журналистът Ерик Бъргър от Арс Текника коментира, че според неговата информация „Джеф Безос е бесен и възприема отмяната на наградата за пилотирания модул като топ приоритет за Блу Ориджин“.

А на фона на цялото това мрънкане, единственото, което може да си пожелаем ние, обикновените космически ентусиасти, е Безос отсега нататък да разчита повече на инженерите, отколкото на адвокатите си, и наистина да постигне нещо значимо в сферата на космонавтиката. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/