Как да намерите добър счетоводител?

1
153
Добави коментар
moonandback
moonandback

Услугите на един добър счетоводител могат да бъдат безценни за вашия малък бизнес. Истинският професионалист ще свърши чудесна работа по воденето на документацията и разплащанията на фирмата ви, но изборът не е лесен, предвид огромния избор на пазара.

Ето няколко начина, по които би могъл да се разпознае подходящият специалист по счетоводни услуги. 

Препоръки

Разберете кои предприемачи работят с конкретни счетоводители и колко са доволни от услугите, които те им предоставят. Ако не получите достатъчно убедителни препоръки по този начин, използвайте интернет и намерете коментари и мнения по темата във форумите.

Специализация

Да бъдеш запален по финансовата част на бизнеса е едно, но истинските счетоводители са добри в това да насочат способностите си към плодотворни бизнес планове.

Когато избирате счетоводител, потърсете такъв, който да отговаря на вас или вашия бизнес. Някои са специализирани в данъчните декларации за физически лица или фирми в даден отрасъл, а други са експерти в конкретна данъчна област.

Обадете се на няколко души

Когато си харесате 4-5 счетоводителя, обадете им се. Попитайте ги за образованието им и за опита с вашата индустрия. Можете също така да се консултирате с тяхната професионална асоциация, за да видите дали посочените квалификации са валидни и дали няма някакви нерешени професионални проблеми.

Използвайте тази първа информация от контакта, за да изберете двама или трима счетоводители, които да интервюирате впоследствие.

Подгответе кратък списък с въпроси

Не се притеснявайте да питате за парите. Искайте да знаете повече за тарифите и таксите и как те се определят.

Разберете също така дали по всяко време ще можете да се възползвате от дадената услуга.

И още нещо: важно е да изберете счетоводител, който е запознат със специалните изисквания на вашия бизнес и / или данъчната ви ситуация, за да можете да се доверите напълно. Така например, ако вашият бизнес е свързан с интернет, ще искате да разберете дали счетоводителят е запознат с електронната търговия.

Ако вашият бизнес включва периоди на работа в други страни, имате нужда от специалист, който е запознат с международните данъчни въпроси. Ако мислите за износ, попитайте как счетоводителят може да ви помогне да разработите стратегия в тази насока.

Има ли значение локацията?

Технически, няма особено значение къде се намира вашият счетоводител, тъй като по-голямата част от работата може да се извършва дистанционно. Въпреки това, редовните лични срещи все още са ценни и могат да бъдат много по-продуктивни.

По време на лична дискусия е по-лесно да обсъдите бизнеса си в по-широк смисъл и да се възползвате от някои полезни бизнес съвети. Следователно, ако искате повече от основни счетоводни услуги, добре е да сте на кратко разстояние, за да може вашият счетоводител да ви посещава лично.

Срещнете се лице в лице

Няма нищо по-добро от срещата лице в лице, за да се прецени колко добре можете да работите с друг човек. Освен да оцените знанията на счетоводителя, вижте колко ви е комфортно с него и колко успешно можете да комуникирате помежду си.

Когато избирате счетоводител за вашия бизнес, ще установите дългосрочни отношения, така че да се чувствате спокойно и удобно е много важно.

В края на краищата, счетоводителят не е просто данъчен оператор. Той или тя може да ви помогне да изградите план за бъдещето на вашия бизнес и да постигнете още и още успехи.

Добрите счетоводители са истинско злато. Те не само носят отговорност за това да помагат на собствениците на бизнеса да спазват данъчните си ангажименти, но и могат да бъдат сериозен актив, когато става въпрос за вземане на големи финансови решения. Те могат да помогнат с дългосрочна стратегия и планиране, да отстранят проблеми с паричните потоци и да помогнат на малкия бизнес да премине към устойчива рентабилност.