ПЪЛЕН УСПЕХ: Старшип SN15 излетя на 10-километрова височина, след което безпроблемно кацна!

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

6 май 2021 г. 02:20 ч.

Светослав Александров. Днес нямаше експлозия в Бока Чика! След четири изпитателни полета на различни прототипи на новия космически кораб „Старшип“, пет се оказа щастливото число за Илон Мъск. Пълен успех! 

„Старшип SN15“ излетя от стартовата си площадка в 01:23 ч. българско време. Първоначално и трите двигателя „Раптор“ бяха запалени, а впоследствие те се изключиха един по един по план. Накрая прототипът достигна целевата височина от 10 километра. Нямаше никакви отклонения – но такива не се очакваха на този етап от полета. Предходните прототипи „SN8“, „SN9“, „SN10“ и „SN11“ също достигаха желания апогей.

Трудността е при кацането – изключително сложна задача след ракетен полет. Толкова сложна, че повечето разработчици изобщо не се опитват да я постигнат. В световен мащаб само СпейсЕкс връщат редовно първи степени след орбитални мисии и отново ги изстрелват, а освен тях Блу Ориджин пускат многократно суборбитални ракети. В края на миналата година Рокет Лаб върна за пръв път степен, а в по-далечното минало сегментите на твърдогоривните ускорители са били прибирани и рециклирани. 

Но „Старшип“ е нещо съвсем различно от совалките, суборбиталката на Блу Ориджин или микроракетата на Рокет Лаб. Това е голям кораб, който СпейсЕкс разработва за пилотирани мисии до Луната и Марс. За да може да заселим Слънчевата система, ние имаме нужда от точно такъв летателен апарат, който лети многократно. 

Четирите предходни прототипа се взривиха при опитите за кацане. Прочие, един от тях – „SN10“ постигна кацане след полета си на 3 март, но експлодира осем минути по-късно. Каква ли щеше да е съдбата на най-новия „SN15“?

Днес „SN15“ се спусна плавно и изпълни мекото кацане – точно както се очакваше от него. Но този път зрителите следяха със затаен дъх и обезопасяването му след като докосна спускаемата площадка. Възникнаха опасения, че прототипът може да последва съдбата на „SN10“, тъй като в района се разрази пожар, но автоматичните системи бързо го угасиха. След това резервоарите бяха изпразнени, с което мисията завърши с цялостен успех. 

Доскоро проектът „Старшип“ се наблюдаваше с насмешка, даже с цинизъм от враговете на Илон Мъск. Окей, това е поредният богат предприемач с приумица, за какво му обръщаме внимание? Но през месец април НАСА обяви фирмата, на която ще повери строежа за спускаем модул в хода на програмата „Артемида“ за изпращането на астронавти към Луната през 2024 година. Агенцията се спря на СпейсЕкс и „Старшип“. Не на Блу Ориджин. Не на Дайнетикс. На СпейсЕкс – само и единствено. 

Оттук насетне „Старшип“ става интегрална част от бъдещето на американската астронавтика. Мъск няма да разчита само на частни средства, както досега, но ще усвои $2.9 милиарда държавни пари, за да създаде спускаем лунен модул на базата на кораба. Всеки гаф ще се следи под лупа от данъкоплатците.

Именно затова днешният успех беше толкова важен. Мъск за пореден път доказа, че трудностите не го плашат и че успява. Винаги успява! 

Разбира се, „Старшип“ е още в етап на начална разработка. Засега той лети само на 10-километрови суборбитални мисии. Към средата на годината се очертава да изведе първия си товар в орбита. Мъск очаква успех от раз при достигането на космоса, но кацането след постигането на орбитална скорост ще е още по-трудно от сегашните „подскачания“. Прогнозите са, че съществена част от „Старшип“-ите ще се разбият, докато постигнат стабилност като на „Фалкън 9“.

Но дотогава има време. Днес Мъск, а и космическите ентусиасти, имат повод за празнуване. Най-сетне цялостен и категоричен успех, а не просто частичен, не просто „излетя и кацна успешно, а после – експлозия“. Стопроцентово безавариен полет от момента на пълненето с гориво до обезопасяването след кацането. 

Видеозапис от днешното изстрелване – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/