Американската мисия Озирис-Рекс започна пътешествието от астероида Бену към Земята

1
151
Добави коментар
redbul80
redbul80

 

Тази компилация от две снимки показва повърхността на астероида Бену малко преди и след като „Озирис-Рекс“ се допря до него през октомври. Credits: NASA/Goddard/University of Arizona

11 май 2021 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 10-ти май, двигателите на автоматичната междупланетна станция „Озирис-Рекс“ се запалиха успешно за седем минути. Това бе най-сложната маневра след пристигането в околностите на астероида Бену през 2018-та. Но този път двигателите се задействаха не за пристигане, а за тръгване. „Озирис-Рекс“ започва обратното пътешествие към Земята, за да достави събраните от астероида проби. 

Новината беше съобщена на страниците на НАСА. 

Очаква се автоматичната станция да направи две обиколки около Слънцето, преди да доближи нашата планета на 24-ти септември 2023-та година. След това капсулата със събраните проби ще се отдели от „Озирис-Рекс“ и ще извърши меко кацане посредством парашут в пустинята на щата Юта. 

Счита се, че в контейнера на капсулата има около 2 kg скали и грунд. „Озирис-Рекс“ е най-сложната възвръщаема космическа експедиция след приключването на лунната програма „Аполо“ през 70-те години на миналия век. 

Напомням на читателите, че успешното събиране на проби през октомври м.г. стана след сериозна кампания, организирана от НАСА и американската организация КосмоКуест, в рамките на която доброволци от цял свят, включително и от България, се присъединиха към проекта. Целта беше да се картографира повърхността на Бену и така да бъде подбрано място за спускане. За тази работа аз (Светослав Александров, адм. КОСМОС БГ) получих наградата Sulfur Rockstar като единствения българин, картографирал над 200 снимки. 

Повече информация за вълнуващата ми работа по „Озирис-Рекс“ можете да прочетете във второто издание на книгата „Аз, виртуалният астронавт“, което излезе на 12-ти април, навръх 60-годишнината от полета на Гагарин. Книгата можете да поръчате в електронен и хартиен вариант от сайта на книжарница „Книгите“ (линк), в електронен формат от „Хеликон“ (линк) и в хартиен формат от OZONE.bg

СТРАНИЦА НА ВТОРОТО ИЗДАНИЕ НА КНИГАТА в GOODREADS – на този линк

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/