Добро здраве и спокойно съзнание в Световния ден на Фалун Дафа

1
128
Добави коментар
Novetika
Novetika

Морският град Лейк Уърт в американския щат Флорида събра на 8 май 2021 г. хора с всякакъв социален статус, професия и цвят на кожата. Това, което ги обедини беше вярата, че Фалун Дафа може да промени човек към по-добро, а поводът беше предстоящата дата 13 май, чествана по цял свят като Световен ден на Фалун Дафа.

Фалун Дафа, известна още с името Фалун Гонг, е една от най-популярните духовни практики на нашето съвремие, с над 100 милиона симпатизанти в над 100 държави, включително България. Практикува се напълно безплатно и включва философия и пет медитативни упражнения.

Посланието „Фалун Дафа е добро“ е символ на традиционния китайски метод за самоусъвършенстване. Добротата е един от неговите три принципа: истинност, доброта и търпение.

Изписано на китайски, английски и други езици, това послание е неотменна част от банерите, които съпровождат всяко публично събитие на Фалун Дафа във всяка точка на света.

Фалун Дафа е представена на китайската общественост на 13 май 1992 г. Заради бързия и благотворен ефект върху здравето, методът привлича за по-малко от десетилетие между 70 и 100 милиона души от всички прослойки на населението.

Основателят, г-н Ли Хонгджъ, получава многобройни награди от китайското правителство за принос в подобряване здравето и морала на служителите и заради спестяване на огромни разходи за здравеопазване. През 2000 и 2001 г. г-н Ли е номиниран за Нобеловата награда за мир, а през 2001 г. за учредената от Европейския парламент награда „Сахаров“ за свобода на мисълта.

Кметове на десетки градове в САЩ и Канада провъзгласяват 13 май за Ден на Фалун Дафа и традиционно изпращат писма на благодарност и похвала до местни активисти.

13 май е също рожденият ден на г-н Ли, когото последователите наричат с уважение „Учител“ или „Шифу“, китайската дума за „учител“.

За да научим повече за Фалун Дафа, разговаряхме с няколко участници в празничното събитие в Лейк Уърт.

Виктория У, учител по китайски език

Започнах да практикувам през август 1996 г. в Китай. Чух за Фалун Дафа от родителите на съпруга си. По това време тригодишната ни дъщеря се разболя сериозно и лекарствата увредиха имунната ѝ система. Всяка седмица имаше висока температура, която лекарите не успяваха да свалят. Близките ни бяха силно разтревожени. Всички се чувствахме безпомощни.

Тогава започнах да практикувам Фалун Дафа и четях на дъщеря ми от книгата „Джуан Фалун“, философията на метода. Принципите много ѝ допаднаха.

Един ден тя отново вдигна висока температура и това продължи пет дена. Със съпруга ми се уплашихме много. Но твърдо реших да продължа да ѝ чета от книгата. На следващия ден, докато готвех в кухнята, чух дъщеря ми да вика от другата стая: „Мамо, от цялото ми тяло излиза въздух: от носа, ушите и дори от глезените!“

Бях шокирана и нямах представа за какво говори. Но веднага след това тя започна да се поти и температурата спадна. С това болестта ѝ приключи.

Фалун Дафа е моят пътеводител; практиката напълно промени живота ми. Все едно излязох от тъмнината. Цялото ми съществуване е изпълнено с надежда и смисъл. Но най-важното е, че открих баланс и спокойствие. Вече не се страхувам за бъдещето, защото знам, че се придържам към най-възвишените и добродетелни принципи. Старая се да прилагам истинност, доброта и търпение в ежедневието. Знам, че каквото и да стане с мен, ще съм добре. Изправям се пред предизвикателствата със спокойно съзнание. Това ми помага на работното място, в живота и в отношенията с роднини и приятели.

Не пропускам да разкажа на хората за красотата на Фалун Дафа и за благотворното му влияние върху човешката душа.

Шон Маршал, видео монтажист

Практикувам Фалун Дафа от 2005 г., а година по-късно се свързах с други последователи, за да медитираме в група. Дълги години търсех метод за подходящ самоусъвършенстване, докато попаднах на книгата „Джуан Фалун“.

Фалун Дафа дава на човечеството най-великите принципи, по които работи Вселената; те позволяват на хората да напреднат духовно, физически и психически. Благодарение на практиката си изясних много въпроси в живота.

Роуз Малънсън, служител в кол център

Запознах се с Фалун Дафа през 2000 г. Дойде ми като подарък. Моя приятелка се занимава с холистична медицина. От години ме убеждава да започна някаква практика, но нито едно от нейните предложение не ме заинтригува. Докато един ден ми даде книгата „Джуан Фалун“. Тази книга отвори нови светове пред мен.

Седмица по-късно в библиотеката се натъкнах на листовка с големи китайски йероглифи. Винаги съм проявявала интерес към китайските йероглифи, защото баща ми е служил във Виетнам и съм отраснала, заобиколена от азиатски предмети на изкуството. Така тази листовка предизвика любопитството ми.

Там пишеше за деветдневен семинар, за чието начало бях закъсняла с три дена. Междувременно обаче започваше друг такъв семинар в близък град и нещо ме провокира да го посетя. Беше почти като магия; предусещах, че тази практика ще се окаже нещо голямо. Макар никога по-рано да не се бях занимавала с източни практики, някак знаех, че е за мен.

Спомням си един куриозен случай. Бях се раздразнила, че не разбирам някои от термините в книгата „Джуан Фалун“. Опитах се да отворя чекмеджето на нощното шкафче, но беше заяло. Дърпах, дърпах, накрая то излезе рязко и книгата „Джуан Фалун“ изпадна от него и се отвори на една страница. Зачетох и там пишеше, че практиката само показва пътя, а самоусъвършенстването зависи от самия човек, и че практиката учи хората да бъдат добри. Казах си, точно така е! Оттогава не спирам да чета тази книга и тя силно ме вдъхновява.

Самоусъвършенстването е нещо, което си мислиш че знаеш, но скоро животът ти поднася ситуация, която ти показва, че има още какво да научиш. Постоянно се учиш, постоянно растеш, постоянно се подобряваш.

Най-важното, което научих е, че проблемите в живота ми са свързани със самата мен и се дължат на мои собствени недостатъци. Когато има проблем, се питам, какво не е наред с мен, къде сгреших? Също осъзнах, че много проблеми, които преди съм считала за големи, са всъщност незначителни. Философията ме напътства и ми дава мъдрост, за да разбера нещата от по-високо ниво.

Разбрах, че проблемите се случват заради мои недостатъци, от които не мога да се откъсна, и те ме дърпат надолу. От мен зависи да се подобря.

Александър Мелцер, предприемач

Когато през 2001 г. за първи път прочетох книгата „Джуан Фалун“, усетих, че именно това съм търсил през целия си живот. Осъзнах, че чрез истинността, добротата и търпението можеш да разбереш живота на много по-дълбоко ниво и станеш по-добър човек.

Шом започнах да медитирам, веднага усетих силна енергия и неща, които никога преди това не бях изпитвал. Виждах как променям себе си и нещата около себе си. Това ми даде сила и вяра, че съм избрал праведен път.

Най-голямата промяна в мен е как гледам на нещата, които ми се случват. Развих способността да търся причините в себе си. Преди винаги търсех причината за проблемите навън. Сочех и обвинявах другите хора и обстоятелствата. Но след като промених отправната точка и мисленето си, станах по-състрадателен, по-търпелив и промених реалността, в която живея. Това е нещо, което не успях да открия в друга практика. Затова съм благодарен на Фалун Дафа.