Китайците не са публикували снимки от марсохода Чжурон … защото такива все още няма

1
140
Добави коментар
redbul80
redbul80

На илюстрацията: китайският спускаем апарат на мисията „Тянвън“ с марсохода „Чжурон“. Image credit : CNSA

16 май 2021 г. 23:45 ч.

Светослав Александров. Изминаха близо две денонощия от успешното кацане на китайската мисия „Тянвън 1“ на Марс. Към настоящия момент обаче екипът все още не е публикувал снимки. Защо това е така? Мнозина, в това число и аз, бяхме склонни да потърсим причина за това в политиката на Китай и местната цензура. 

Въпреки всичко през изминалите години китайците бяха сравнително отворени по отношение на космическите си постижения. Да, те не правят предавания в реално време, но когато мисията  „Чанг’e 5“ кацна на Луната през декември, още през същия ден бяха публикувани подробни видеа и снимки. Така че сега причината се оказва съвсем различна – технологични ограничения. 

Въпросът за липсата на снимки не е подминат от китайските медии. В репортаж на CCTV, излъчен днес, ръководството на проекта е дало обяснение. 

Китай не е САЩ – и тук не говорим за разликата между политическите системи на държавите. Китайската космонавтика е на съвсем различно ниво, тя не е толкова добре развита, колкото западната. Американците имат три орбитални апарата около Червената планета – „Марс Одисей“, „Марс Риконисънс Орбитър“, „Мейвън“. Когато най-новият марсоход „Пърсъвиърънс“ извърши кацане през февруари, орбитърите имаха възможност да препредават директно данните от спускането към Земята – съответно веднага след това беше заснета снимка. Тя пристигна на Земята почти в реално време и ние я видяхме. 

Китайците обаче имат само един орбитален апарат около Марс – това е самият орбитален отсек на „Тянвън“. При това спускаемият апарат беше прикачен към него. Потребители на социалните мрежи от Китай напомнят, че този орбитален апарат е трябвало да изведе спускаемия на траектория към марсианската атмосфера. Това вече е изпълнено и спускаемият апарат с марсохода „Чжурон“ са вече на планетата. При „Пърсъвиърънс“ беше различно – той изпълни директно навлизане в марсианската атмосфера от хелиоцентрична орбита, а „Марс Риконисънс Орбитър“ бе позициониран подходящо за препредаване. 

Но орбиталният апарат на „Тянвън“ все още не е в оптимална позиция, за да може да препредава данни от „Чжурон“ към Земята. Засега китайците разчитат на мощни антени за пряка връзка между Земята и марсохода, но скоростта на обмена на данни е не повече от 16bps. Това позволява предаването само на базисна информация, която помага единствено да се потвърди, че апаратът е на марсианската повърхност и работи.

Като изключим споразумението за сътрудничество между Европейската космческа агенция за използването на европейската орбитална мисия „Марс Експрес“, но само като резервен вариант, орбиталният апарат на „Тянвън 1“ е единственият начин за високоскоростен пренос на данни. Орбитърът на „Тянвън 1“ днес и утре ще коригира параметрите си, за да може орбиталният му период да бъде намален от 2 дни на 8 часа. Така ще има повече възможности за комуникация с „Чжурон“. 

Първата такава възможност за пренос на голям обем данни, в това число снимки, се очертава да е най-рано утре, а по-вероятно във вторник.

Така че снимки от китайската мисия не се очаква да бъдат публикувани преди средата на седмицата. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/