Марсоходът на НАСА Кюриосити откри индиректно доказателство за наличието на органични соли на Червената планета

1
138
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на повърхността на Марс, заснета от марсохода „Кюриосити“ вчера, на 19-ти май. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

20 май 2021 г. 20:05 ч.

Светослав Александров. Eкип на НАСА установи, че съществува голяма вероятност да Марс да има органични соли. Подобно на парчета от древни глинени съдове, тези соли произхождат от органичната материя, откривана преди от марсохода „Кюриосити“. Учените са на мнение, че органичните вещества и соли са се образували вследствие на геологична или биологична активност.

Резултатите са описани в нова статия с водещ автор Джеймс Люис и публикувана в научното списание „Journal of Geophysical Research: Planets“. Люис работи към космическия център на НАСА Годард.

„Ако установим, че органичните соли са концентрирани където и да е на Марс, ние желаем да разучим тези региони по-добре и в идеалния случай бихме дълбали дълбоко под повърхността, където органичната материя може да е по-добре запазена“, твърди изследователят.

Люис стига до предположението, че на Марс има органични соли, благодарение на негови лабораторни опити и посредством анализ на данни, получени от прибора SAM на борда на марсохода „Кюриосити“. Засега сведенията му са само индиректни – приборът SAM нагрява марсианските скали и почва докато те започнат да отделят прости газове. Анализът на газовете свидетелства за първоначалния състав на пробите. Предизвикателството в случая е, че получените от органичните вещества прости газове биха могли да се получат и от други съставки на марсианската почва. 

Ето защо Люис предлага „Кюриосити“ да се опита да установи директно дали на Марс има органични соли. Това би могло да се постигне посредством прибора CheMin, но само ако те са в големи количества. За съжаление CheMin не е успял да открие пряко доказателство за присъствието на тези соли.

Имало ли е някога живот на Марс? Това е вълнуващ въпрос, но намирането на отговор е трудно. Проблемът е, че от милиарди години насам планетата е суха и студена пустиня, а през това време радиацията е разградила отдавна органичната материя. Учените, работещи с „Кюриосити“, се опитват да разгадаят пъзела от малкото налични сведения на марсианската повърхност.

„Опитваме се да разплетем истината за милиардите години органична химия“, твърди Люис, „а сред тези органични записи може да се намира окончателната награда: доказателството, че животът наистина е съществувал на Червената планета“.

През 2018 година международен екип от учени успя да установи на базата на данните от „Кюриосити“, че на Марс има органични съединения. Това е обещаващ ранен резултат. И все пак е възможно по-голямата част от ранните органични вещества да са се превърнали отдавна в соли.

За да потвърди предположението, Люис анализира в своята наземна лаборатория различни органични соли, като ги съчетава със симулирана марсианска почва и ги нагрява по подобие на опита на SAM. Към сместа ученият добавя и перхлорати, каквито се срещат често на Марс. Резултатите от опитите съвпадат с тези, получени от повърхността на Червената планета посредством прибора SAM на „Кюриосити“. Именно това е индиректното доказателство за съществуването на марсиански органични соли.

Учените се надяват, че през следващите години ще получат нови възможности да изследват марсианската химия. Догодина ще бъде изстрелян марсоходът на ЕКА „Розалинд Франклин“ в хода на програмата „ЕкзоМарс“. Той е оборудван с пробивна машина, която ще може да дълбае до 2 метра дълбочина. Какво ли ще открие този марсоход в дълбините на марсианската почва? Очакваме с нетърпение да разберем! 

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/