Шофьорски неволи: Знаете ли как да заредите акумулатора си

1
203
Добави коментар
clashbade
clashbade

Предизвикателствата на пътя са много, но да поддържате автомобила си изряден е не по-малко приключение понякога 

Често се шегуваме по български, че обичаме всичко да вършим сами, а не възлагаме различните видове услуги на съответните подготвени специалисти. Е, когато говорим за професионалното обслужване и ремонт на автомобила, нещата трудно могат да се случат по същия начин, въпреки че някои наистина се опитват.

Обаче има и ситуации, в които определено се налага да сме подготвени да се срещнем лице в лице с шофьорските неволи. И това е, ако изпаднете в положение да сте принудени да заредите спешно акумулаторната батерия.

Знаете ли как да го направите, ако няма наблизо сервиз или приятел, който да ви удари рамо в труден момент?

Продължителността на живот варира според качеството на устройството и неговата експлоатация. Каквото и да правите, с течение на времето то се разрежда, дори повече, когато не се използва активно.

Ето защо винаги може да се случи така, че да се окажете с вързани ръце и да се изисква незабавно действие. Тук дилемата за избор на акумулатор за кола не стои – покупката не може да бъде отложена и е необходимо да разгледате актуалните оферти онлайн.

Дотогава обаче се въоръжете с търпение и внимателно боравене с техниката:

Важно е да знаете, че акумулаторът може да бъде зареден, освен ако не е с напрежение под минимума, да се е получило късо съединение или да е възникнала механична повреда.

На първо място ще ви е необходимо заряден уред. Принципът на действие при всички от тях е идентичен, независимо от дизайна и страната на произход.

Важно: В акумулатора има течност – електролит, в чийто състав е налице сярна киселина. Контактът с нея е крайно нежелателен, тъй като причинява изгаряния!

Освен това ще ви трябват мултицет, ареометър и дестилирана вода за допълване.

Обслужваемите акумулатори са с отделни клетки, върху които има поставени капачета. Те се развиват и така може да тествате нивото на електролита. Това става чрез аерометъра. Ако се окаже, че нивото е по-малко от 10 мм над повърхността на плочите, сипете да долеете дестилирана вода.

При необслужваемите акумулатори, които са капсуловани, се пристъпва директно към зареждане.

Почиствате клемите, ако са се окислили с помощта на телена четка. Отваряте тапите и закачате щипките на зарядното за изводите, като съответно свързвате положителния с плюса, отрицателния с минуса.

Време е да включите зарядното към електричеството. Изпълнявайте процедурата в проветриво помещение, предвид изискванията за безопасност и отделянето на газове.

Докато тече зареждането, може да забележите, че се образуват мехури – това е напълно нормален процес и не бива да ви тревожи. Достигне ли се точка на кипене обаче, явно е дошъл моментът да прекратите.

Измерете напрежението и проверете пак състоянието на електролита, за да сте уверени в резултатите. Отложете обратния монтаж в автомобила поне за около час.