Aмериканският сенат: СЗО спешно да разследва произхода на COVID-19

1
135
Добави коментар
Novetika
Novetika

Резолюция от 28 май 2021 г. на горната камара на Американския конгрес призова за прозрачно, цялостно и спешно разследване на произхода на коронавируса, причинил пандемията от COVID-19 с близо 3,5 милиона жертви по цял свят.

Документът, иницииран от републиканеца от Роджър Маршал (щата Канзас) и демократа Кирстен Гилибранд (щата Ню Йорк), иска да провокира конкретни действия от страна на Световната здравна асамблея, върховен орган за вземане на решения в Световната здравна организация (СЗО).

Причината: през май 2020 г. Асамблеята не нарежда пълно разследване произхода на вируса, а приема компромисна резолюция, която позволява на китайското правителство да контролира експертите в проучването. Така СЗО се съгласява то да бъде проведено от китайски екипи и не подсигурява достъп на международни експерти до първичните данни.

Така резултиращият доклад на СЗО от март 2021 г. не предоставя оценка на различните теории за произхода на вируса, обяснява резолюцията на Маршал-Гилибранд. Логично, докладът заключва, че заразата с коронавируса е вероятно причинена от неизвестно животно.

Нещо повече, самият генерален директор на СЗО признава по повод доклада, че изследването не е достатъчно всеобхватно и че за по-ясни заключения ще са необходими последващи експертни мисии.

Ново разследване е критично важно, за да се гарантира, че подобна криза няма да се повтори, и е от полза за всички хора, нации и за бъдещите поколения, пише в резолюцията на Сената на САЩ.

А ако Китай продължи да „прикрива и заблуждава“ и ако през 2021 г. Световната здравна асамблея не оторизира цялостно, базирано на данни разследване за произхода на COVID–19, спонсорите на резолюцията призовават САЩ и техните партньори да се намесят в процеса.

Американският президент Джо Байдън поиска на 26 май 2021 г. от разузнавателните служби да изяснят дали коронавирусът е възникнал от контакт с животно или при лабораторен инцидент.

Над 200 конгресмени от Републиканската партия призоваха на 28 май 2021 г. Нанси Пелоси, председател на Камарата на представителите (долната камара на Конгреса на САЩ), да подкрепи разследване на произхода на коронавируса и да изиска от китайската комунистическа партия да поеме отговорността за прикриване на пандемията от смъртоносния вирус.

По-вероятно е вирусът да е изпуснат от лаборатория, се казва в доклад от 19 май 2021 г. на републиканците от Комисията по разузнаване в Камарата на представителите.

На подобно мнение е и бивш подизпълнител на Държавния департамент на САЩ, разследвал причинителя на вируса по заръка на бившия Държавен секретар Майк Помпео.

„Не открихме почти никакви доказателства, които да подкрепят естествен, зоонотичен произход на COVID-19“, каза Дейвид Ашър пред Fox News на 28 май 2021 г.

Вирусът е бил оптимизиран за предаване между хора, каза Ашър, и добави, че вероятността произходът му да е естествен, е от 1 на 13 милиона до 1 на 13 милиарда.

Свръхсекретната лаборатория в Ухан е разработвала „супер вируси“ с двойна употреба, разкри ученият. По време на разследването, от лабораторията им казали, че вирусът е животински, но когато им поискали доказателство, не предоставили такова.

В репортажа на Fox News беше включена част от интервю на CNN от 26 март 2021 г. с Роберт Редфийлд, бивш директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Обикновено, когато патоген се променя от животински в човешки, му отнема време, докато ‘разбере’ как да е по-ефективен при предаване от човек на човек“, каза Редфийлд.

„Просто няма логика от биологична гледна точка.“

Китайската комунистическа партия отрича връзката между вируса и Уханския институт по вирусология, твърдейки, че заразата е тръгнала от пазар за морски продукти в същия град.

Според властите в Пекин, подобен патоген е най-близо до такъв, срещан при прилеп и именно прилеп е инфектирал друго животно – вероятно панголин (люспеник) – от което пък се е зарази първият заболял човек. Но до ден днешен, китайските власти все още не са потвърдили със сигурност какво животно е предало вируса на човека. Нито предоставят данните от проведените по случая изследвания.

В брифинг от 24 май 2021 г., говорителят на китайското външно министерство дори обвини САЩ, че са пуснали вируса от военната база Форт Детрик в щата Мериленд.