Семействата на жертвите от площад „Тянанмън“ искат справедливост – .::GetNews::.

1
151
Добави коментар
cinemabg
cinemabg

Десетилетия след жестокото смазване на протестите на пекинския площад „Тянанмън“ семейства на жертвите продължават да настояват китайските лидери да признаят истината за случилото се, предаде ДПА.

Роднини и групата „Майките от Тянанмън“ поискаха „справедливост, обезщетение и отговорност“ в отворено писмо, публикувано от организацията „Хюман райтс ин Чайна“ по случай годишината от събитията.

„Трийсет и две години по-късно все още не виждаме властите да правят опит да разсекретят и разкрият информация за кръвопролитията, а убийствата през юни 1989 г. продължават да са табу за правителството“, се казва в писмото.

На 4 юни 1989 г. китайската армия смаза мирен протест на площад „Тянанмън“, при което загинаха поне неколкостотин души. Преди това стотици хиляди хора бяха протестирали седмици наред с искане за демокрация и свобода и против корупцията. Точният брой на жертвите не е известен. Хиляди хора бяха ранени и задържани.

„Без задръжки, без скрупули те застреляха и смазаха невъоръжени студенти и граждани и дори унищожиха телата, за да прикрият своите престъпления“, заявиха роднините в писмото. „В резултат някои от семействата на жертвите е знаят какво е станало с любимите им хора, след като те са излезли от къщи, не знаят дали са мъртви или живи, сякаш са изчезнали от лицето на земята“, се казва в писмото.

Публичните възпоменания за годишнината винаги са били забранени в Китай. Днес единственото, което напомняше за датата, бяха засилените мерки за сигурност около площад „Тянанмън“.

Семействата искат диалог с правителството. Като първа стъпка те настояват да се оповестят имената на жертвите. Китайските власти досега не са отговорили на призивите на близките.

Младите хора в Китай или не знаят за смазването на протестите, или не вярват, че това се е случило, казват семействата, които искат Китайската комунистическа партия и правителството да се „извинят пред цялата нация“. „Всички китайци са лишени от правото да научат за тази трагедия и дори им е забранено открито да почитат паметта на загиналите или да търсят отговорност за кръвопролитието от управляващата Китайска комунистическа партия и правителството“, заявяват те в откритото си писмо.