КАКВО СЕ СЛУЧИ СЛЕД КРАЯ НА ИН-ЕДУ ХАКАТОНА ЗА МЕДИЙНА И ИНФОРМАЦИОННА ГРАМОТНОСТ, ПРОВЕДЕН В БЪЛГАРИЯ?

2
194
Добави коментар
Sofia_DA
Sofia_DA

За разлика от други хакатони, ИН-ЕДУ хакатона не приключи непосредствено след като най-добрите отбори получиха наградите си, а напротив – участниците бяха насърчени да реализират креативните си идеи като използват финансирането, осигурено от ИН-ЕДУ. Целта беше да се популяризира широко темата за медийната и информационната грамотност и това да се случи чрез учениците, на техния език, направим чрез вас, на вашия език, защото те най-добре знаят как да привлекат съученици за съмишленици и как да представят тази тема на своите родители. Стимул за отборите беше не само възможността да приложат знанията си на практика, но и да спечелят допълнителните награди.

Резултатите говорят сами – само за 4 месеца 6-те наградени екипа успяха да ангажират над 500 000 ученици и родители чрез своите кампании. Те са използваха своята креативност, за да създават съдържание, вариращо от обикновени образователни плакати и публикации през интервюта с публични личности под формата на подкасти до пътеводител за медийна и информационна грамотност. Всички тези материали са създадени след задъплбочено проучване и са широко разпространени както онлайн, така и офлайн. По този начин те успяха да помогнат на своята публика да се ориентира по-добре в дигиталния свят.

Отборите представиха резултатите от своите кампании по време на онлайн събитие, което се проведе на 28 май и беше излъчено на живо за широката публика. Публиката трябваше да вземе тежкото решение кой заслужава най-много да получи двете допълнителни награди – 1500 лева и работно посещение в Българската национална телевизия. Отборите MEDIAcated и Вестоносци бяха избрани за най-добрите сред най-добрите. Посещението в „кухнята“ на Българската национална телевизия беше специална награда, осигурена и организирана от Асоциацията за развитие на София и беше високо оценена от отборите. Те се включиха в целия процес на подготовка за включване в ефир, срещнаха се с журналисти, дадоха интервюта, влюбиха се в атмосферата и дори се замислиха дали да не последват примера на своите ментори за деня.

Решението за останалата част от финансовата награда в размер на 3500 лева бе взето от Асоциация за развитие на София и ДЗЗД Обучение, като се взеха предвид пълните отчети за дейността на отборите. Наградените екипи бяха MEDIAcated, Вестносци и Нашият глас – сега те имат шанса да доразвият своите кампании и да направят положителна промяна в онлайн поведението на своята аудитория. Поздравления и успех!

Хакатонът се организира в рамките на проект „Включващи общности чрез образование за медийна грамотност и критично мислене“ (ИН-ЕДУ), съфинансиран от програма „Еразъм+“ на ЕС.