Ролята на психоонкологията при възстановяването на пациенти с рак

1
177
Добави коментар

Връзката между психологическото състояние и появата на ракови тумори е била забелязана от лекарите още преди много векове. Емоционални преживявания, стрес, житейски трудности и дори неосъществени мечти, очаквания, бяха добавени към списъка на провокиращите фактори. 

Психоонкологията е наука, която изучава влиянието на психичните, психологическите и социалните фактори, които са пряко свързани както с появата и развитието на рака, така и с тяхното елиминиране. Хората с диагноза рак се нуждаят от помощ, за приемане на болестта и положително отношение към лечението. Природата е такава, че повечето от патологиите, които възникват в тялото, имат психосоматичен произход. И психоонкологията в този аспект е ключът, който може да облекчи психологическата тежест на пациента от диагнозата.

 

Онкопсихолог и неговата роля в победата над рака

На етапа на диагностика, когато са проведени диагностика и изследвания, е трудно да се осъзнае и приеме фактът за наличието на рак. Вътрешната издръжливост и психическата устойчивост могат да провалят всеки в такъв момент. Психологическата подкрепа за пациенти с рак е същността на работата, която се състои в оказване на помощ и адаптиране към новите реалности на живота, като се вземе предвид здравословното състояние. Диагнозата има травмиращ емоционален ефект. Задачата на онкологичния психолог е да намали емоционалния стрес.

По време на срещите с пациента лекарят търси „точки на болка“, които се превръщат в началото на негативно отношение към лечението и живота. Психотерапията ви позволява да засилите положителния ефект от лечението, помага на пациентите да не изпадат в депресия по време на лъчева и химиотерапия. Тези, които мислят за безполезността на този подход при рака, грешат. Многобройни проучвания показват, че всеки пациент се нуждае от психологическа помощ. В съкровищницата на науката вече има много клинични случаи, доказващи ролята на психоонкологията при възстановяването на пациентите.

 

Борба със синдрома на болката в онкологията

Химиотерапията има отрицателно въздействие върху цялостното здраве. Освен че се бори с раковите клетки, засяга и здравите. Един от сериозните странични ефекти е болката. Това засяга от 35% до 50% от пациентите в ранните стадии на заболяването, а след това до 80% с развитието на етапи 2 и 3 от рак. Съвременната медицина се е научила да работи със синдрома на болката. Това е добър момент в работата с пациентите. Важно е да не прекалявате при облекчаване на болката с аналгетици и наркотични лекарства. Предписаното лечение трябва да се основава на постепенно увеличаване на дозите. Психоонкологията по този въпрос ви позволява да регулирате болката на емоционално ниво.

Самоконтролът изисква усилия, но работата чрез страховете е един от важните моменти. Техниката е особено подходяща при дисфункционална болка, когато няма пряка причина за това, но всъщност е така. Ключовият момент е разбирането на вашето състояние. Психологическата подкрепа за пациенти с рак на този етап им позволява да се отърват от натрапчивите усещания и да придобият спокойствието, необходимо за възстановяване.

 

Емоционално състояние и шансове за възстановяване

Психоонкологията използва термина “дистрес”, за да определи състояние, което се състои от тежка тревожност, неразположение, депресия, вътрешни страхове. Това е хроничен стадий. Постоянният престой в тревожно състояние може да предизвика необратим процес на метаболитни промени. Тогава всичко тръгва надолу към развитието на рак. Започва с отслабване на имунитета, повишаване на нивата на хормоните, намаляване на крайните участъци на хромозомите и след това започва образуването на злокачествени тумори. Чрез намаляване на защитните сили на организма, чувствителността към канцерогенни вещества от външната среда се увеличава. Основният начин за намаляване на стреса при пациента е да се премахнат нерешените му психотравми като:

междуличностни конфликтичувство на безнадеждност и безпомощностдепресивно състояниеекзистенциална кризаличностни разстройства

С помощта на психо-онколог, онкоболните достигат ново ниво на психическо състояние, когато перспективата е ясна, настроението с висока степен на оптимизъм, емоционалният фон е по-равномерен и лечението се възприема положително. Шансовете за възстановяване са 2 пъти по-високи при хора без хроничен стрес.

 

 

Психологическа подкрепа на онкоболен

В онкологичните центрове работят опитни онкологични психолози с успешна клинична практика. Компетентният подход към състоянието на човек с рак ви позволява да насочите силите на тялото не за борба с вътрешните емоции, а за възстановяване. На всеки етап от развитието на болестта психологическата подкрепа за пациенти с рак е начин за избягване на психични разстройства. Това значително подобрява качеството на живот и продължителността му. Учените са доказали, че положителното емоционално настроение подобрява податливостта на организма към лъчева и химиотерапия, намалявайки страничните ефекти. Психоонкологията може да окаже силно влияние върху подобряването на психичното здраве. Това се изисква не само за пациента, но и за неговите роднини. Терапията намалява нивата на стрес и тревожност.

 

Намаляване на ефектите от радиацията и химиотерапията върху мозъка

Химиотерапията е силно токсична. Това има императивен ефект върху функционирането на централната нервна система. Проявява се в чувство на умора, нарушена когнитивна функция на мозъка (способността да възприема, анализира и запаметява информация), объркване. Лъчева терапия също има подобен ефект. Мозъкът не може да работи с еднакви разходи на усилия и енергия за борба с раковите клетки, поддържане на функционирането на тялото и отстраняване на когнитивни задачи. Само изборът на щадящи методи на лечение с назначаването на специални ноотропни, имунорегулиращи и невропротективни лекарства може да помогне.

 

Симптоми на депресия при пациент с рак

Психоонкологията помага в борбата с проявите на депресия и стрес. Това е голям принос за подобряване на състоянието на всеки човек, диагностициран с рак. По пътя на лечението онкологът винаги работи в тандем с психолог, тъй като коригиращата терапия трябва да бъде избрана индивидуално за всеки пациент. Депресията може да бъде разпозната по следния начин:

безсъние и нарушение на сънязагуба на апетитчувствате се изморенизагуба на желание за животсамоубийствени мислисълзливост, паника, безпокойствозагриженост за смърттапромяна на теглотоабсолютна социална самоизолация и др.

 

Психоонкологични техники

Психоонкологията използва в своята работа различни методи на лечение, които позволяват да се постигне стабилен резултат. Терапевтичните програми се различават в подходите за постигане на резултата, което прави възможно подбора им в зависимост от нуждите на пациентите. Когато се появят признаци на развитие на раков тумор, незабавно трябва да се включи психо-онколог в придружаването на пациента. В работата могат да се използват следните техники:

дълбока психотерапияпрограмата за психотерапия на Simontonтерапия на ресурсен техникпрограма за когнитивна психотерапиятехника на визуализацияантистрес арт терапияхипнозаподдържаща психотерапевтична програма

 

Пътят на лечението на рака е сложен. Ще са необходими много усилия и търпение, съвместна работа на пациента и специалистите. Но резултатът определено ще бъде положителен. Необходимо е не само да се стремим към това, но и да вярваме в това. Да се ​​поддадете на паника и стрес – това не бива да се допуска на нито един етап от заболяването. Психоонкологията е начин да победите рака емоционално, а след това и физически. Погрижете се за нервите и здравето си.