20 величествени места, които ще ви накарат да се почувствате незначителни

1
108
Добави коментар
tiberii1
tiberii1

„Пътуването прави човека скромен – виждаш колко мъничко място заемаш в света“, казва френският писател Гюстав Флобер, автор на „Мадам Бовари“ и почитател на пътешествията. Има кътчета по Земята, които илюстрират перфектно думите му: 20 от тях сме подбрали в тази класация. Всички те са наистина величествени и те карат да се почувстваш незначителен, докато възхитата и преклонението изпълват сърцето ти.

1. Великденските острови

Да видиш на живо прочутите мауи – каменни статуи с големи глави, на отдалечените Великденски острови, е мечта на много пътешественици. Мистериозното им предназначение и как точно са били местени и изправяни добавят допълнителна нотка очарование на тази дестинация.

2. Национален парк Секвоя, Калифорния

Секвоите в Калифорния са най-високите дървета в света. Някои от тях се извисяват на 100 метра височина – почти колкото Лондонското око. На възраст могат да достигнат до 2000 години и наистина да те накарат да се почувстваш като джудже, когато застанеш пред тях.

3. Антарктида

Ледената Антарктида привлича авантюристи повече от век, като днес изследването й е далеч по-лесно – около 40 000 човека я посещават всяка година, но това не я прави по-малко впечатляваща.

4. Дубай

Там се извисява най-високата сграда в света – Бурж Халифа. Открит през 2010 година, небостъргачът е висок 828 метра, има над 160 етажа и асансьори, които се движат с повече от 30 км/ч.

5. Мемориалът на жертвите на Холокоста в Берлин

От 2006 година това сиво поле в центъра на Берлин почита паметта на шестте милиона евреи, загинали по време на Холокоста. Малко преживявания могат да се сравнят по емоционална сила с вървенето по наклонената земна повърхност между разпръснатите бетонни блокове с различна височина.

6. Водопадите Игуасу, Бразилия и Аржентина

Високи 80 метра височина и простиращи се на почти 3 километра, водопадите Игуасу се намират на границата между Аржентина и Бразилия, около 100 км западно от Сао Пауло. Те са не просто едно от най-величествените природни чудеса в Южна Америка, но според ЮНЕСКО са и “един от най-големите и най-забележителни водопади в света”.

7. Килиманджаро, Танзания

Малко забележителности могат да впечатлят така, както снежната шапка на Килиманджаро, най-високата планина в Африка, която се издига сред равнините на източна Танзания. Изкачването до върха отнема 6-7 дни и е изисква повече издържливост, воля и упоритост, отколкото умения за катерене.

8. Скалните църкви в Лалибела, Етиопия

В северната част на Етиопия се намира едно от най-интересните поклоннически места в света – скалните църкви в Лалибела. Смята се, че 11-те монолитни храма са издълбани в червеникавите скали през 13век. Днес мистиката им привлича хиляди посетители и мястото е признато за част от световното културно и историческо наследство.

9. Мачу Пикчу, Перу

Разположен на висок, обгърнат от облаци връх и заобиколен от шеметни скали, древният град на инките привлича туристи откакто е открит през 1911 г. Най-известният, но и труден, начин за достигане до него е няколкодневния преход до Пътеката на инките.

10. Австралийската пустош

Около 70 % от територията на Австралия е пустиня – безкрайни километри пясъци, скалисти местности и минимална растителност, които създават невероятна гледка. Най-добрият начин да й се насладите е на тур с водачи местни аборигени, които ще ви разкажат за историята и културата на място, където е имало живот преди десетки хиляди години.

11. Гиза, Египет

В близост до брега на река Нил в Египет се намира едно от Седемте чудеса на древния свят – Хеопсовата пирамида в Гиза, построена преди повече от четири хиляди години. Никой не знае точно как древните египтяни са успели да построят гробницата толкова сложна, че да тежи близо 6 милиона тона, а загадките й привличат изследователи, авантюристи и археолози в продължение на векове.

12. Провинция Гаутенг, Южна Африка

Какво може да е по-смиряващо от посещението на люлката на човечеството, дома на предците на човешкия род? Според ЮНЕСКО това място е изиграло “решаваща роля за по-нататъшното нашето разбиране за човешката еволюция”. Около четиридесет процента от световните хуманоидни фосили са открити тук, някои датиращи от над три милиона години.

13. Стоунхендж

Трудно е да се повярва, че някои от тежащите пет тона монолити, които съставляват този прочут каменен кръг, са транспортирани от над 200 км, от Пресели Уелс. Смята се, че те са били построени там около 2500 г. пр. Хр., но съвременните археолози все още не могат да обяснят как са били преместени на толкова дълго разстояние и защо са подредени по този начин на този хълм.

14. Токио

Никое друго място не предизвиква толкова силно усещането, че си капка в океана, като Токио. Метрополитният регион Токио е най-големият в света по население – той е дом на над 35 милиона души. Може да живеете години там и пак да не опознаете дори 1 стотна от него.

15. Китай

 

Криволичеща през планини и равнини повече от 20 000 км, Великата китайска стена е най-голямата отбранителна структура в света, построена от няколко династии китайски владетели след втори век преди новата ера. Можете да разгледате части от стената пеша, но най-добрият начин да я видите е отвисоко: стената е едно от най-впечатляващите изкуствени съоръжения, видими от космоса.

16. Лас Вегас

Чувствали ли сте се някога респектирани от хотел? Не е трудно да ви се случи в MGM Grand в Лас Вегас – смята се, че той е вторият по големина хотел в света и разполага с невероятните 5044 стаи. В отворения преди повече от 20 години хотел работят над 8000 служители, има сватбен параклис, 29 частни вили и 50 хиляди квадратни метра игралната площ.

17. Галапагоските острови

Малко места са повлияли на човешкото научно познание колкото островите Галапагос. Точно тук, на почти 1000 км от брега на Еквадор, Чарлз Дарвин наблюдава чинките на различни острови и формира своите идеи за еволюцията. Вървейки по стъпките му, няма как да не осъзнаеш колко огромно е откритието му – и колко трудно да се открие нещо, което да го конкурира като значимост.

18. Петра

Скалният град, издълбан в розово-червения планински склон на границата с пустинята Вади Араба в западна Йордания е омагьосващ. Може би най-забележителната руина в него е често фотографираната 40-метрова хазна, първата сграда, която посетителите виждат, когато влизат в естествено укрепената долина през дългия един километър каньон Сик. Но и всичко останало е не по-малко впечатляващо – наистина място, където се замисляш на какви невероятни неща е способен човекът!

19. Национален парк Фонг Нха-Ке Банг, Виетнам

Няма как да не изпитате благоговение пред най-голямата пещера в света! Сон Доонг във Виетнам е открита едва през 2009 г. и е меко казано впечатляваща. Гигантската пещера е висока над 100 метра – достатъчно, за да се побере в нея символът на Лондон Биг Бен, например. Но ако искате да я видите на живо, трябва доста да почакате: в нея се допускат само 220 посетители годишно.

20. Агра, Индия

Какъв по-добър начин да приключим тази класация от най-романтичния жест в света – Тадж Махал в Индия? Величественият мавзолей от блестящ бял мрамор е строен над 20 години по поръчка на моголския владетел Шах Джахан за любимата му Мумтаз Махал. Този невероятен символ на любовта струва много на владетеля: той губи престола си заради разходите по строежа – свален е от сина си и затворен в кула, гледаща към Тадж Махал, където прекарва последните години от живота си.

инфо: pateshestvenik.com

Бузеску – градът на циганите – милионери

Почти всички жители на това село са… кукли

На повече от 1500 години – вижте сградите, които оцеляха за да се използват и днес

Местата, които няма да съществуват след десетилетия

 

Последвайте ни във Facebook