5 причини защо семейните вечери са полезни и за родителите

1
171
Добави коментар
vocala
vocala

Добре известно е, че децата се възползват от вечерята със семействата си. Всъщност децата, които прекарват това време с родителите си, се справят по-добре в училище и имат по-богат речник. Също така имат и по-ниски нива на депресия, тревожност и се хранят по-здравословно. Но това, което може да не знаете, е, че храненето заедно като семейство е от полза и за родителите.

Научните ползи за здравето от храненето с други хора обхващат всички поколения. Проучване установи, че несвързаните възрастни, като пожарникарите, имат по-добро представяне в екип, когато готвят и ядат заедно по време на смените си. А възрастните, които се хранят сами, са по-склонни да пропускат хранене или да се хранят лошо. Споделянето на хранене с другите е полезно за вашето физическо и психическо здраве.

Ако с днешните забързани графици вечерята не работи, можете да направите семейни закуски или обеди през уикенда. Въпреки че може да изглежда като предизвикателство, опитайте да изберете храната, която ви дава най-добрата възможност да говорите, да се свържете и да извлечете тези пет предимства:

Насърчава здравословното хранене

Разговорът подчертава, че когато възрастните, особено родителите, вечерят заедно, те ядат по-здравословни домашно приготвени ястия с контрол на порциите и повече плодове и зеленчуци, и така моделират добри хранителни навици за децата си. Родителите са склонни да избягват разрушително поведение като преяждане или пиене и да се хранят по-внимателно, когато децата им гледат.

Добре е за психичното здраве

Изследователите са открили, че семейното хранене може да доведе до социално и емоционално благополучие на родителите, включително по-ниски нива на симптомите на депресия и стрес. Родителите, които се хранят с децата си, също съобщават, че техните семейства функционират по-добре. Семейните вечери дават време и на възрастните, и на децата да се декомпресират.

Изгражда по-здрави връзки

Когато родителите и децата се хранят заедно, те изграждат по-силни връзки. Добра идея е и семействата да изключат телевизора, да приберат мобилните си телефони и просто да водят разговори лице в лице. Поддържайте разговорите позитивни и насърчавайте децата си да обсъждат своя ден. Колкото повече семейства общуват, толкова по-добри ще бъдат отношенията им. Единственото нещо, което е по-добро от това да вечеряте заедно, е да изиграете някоя семейна игра след вечерята.

Включва учебни моменти

Вечерянето заедно позволява на родителите да учат умения през целия живот като маниери на масата и етикет на разговор и ако готвите ястията заедно, научавате децата си как да станат независими възрастни. В крайна сметка вашите синове и дъщери трябва да се научат как да правят нещо повече от това как да използват отварачка за консерви. А помощта около кухнята е голям стимул за работещите родители.

Моделира добри родителски умения

Храненето заедно като семейство също така моделира добри родителски умения на децата. Когато тийнейджърите растат в домове, които имат редовно семейно хранене, те са много по-склонни да повторят тази практика в собствените си домове, когато създатат свое семейство и на свой ред станат родители.