Астронавтите на Шенчжоу 12 се свързаха с китайския президент Си Дзинпин

1
156
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: екипажът на „Шенчжоу 12“ разговаря със Си Дзинпин. Ясно се виждат „кракохватките“, които застопоряват астронавтите. Photo credit : CCTV

23 юни 2021 г. 11:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 23-ти юни, екипажът на пилотирания космически кораб „Шенчжоу 12“ се свърза със Си Дзинпин, президента на Китай. Покрай това събитие ние научихме някои любопитни подробности за живота на китайската космическа станция.

Резюме на новината има на Туитър страницата на журналиста Ендрю Джоунс.

На първо време прави впечатление, че за такива официални събития на борда на модула „Тянхъ“ има специални ръкохватки, не, „кракохватки“, чрез които астронавтите могат да се застопоряват. Явно реенето в условията на микрогравитация не прави добро впечатление за публичността според Китай. 

Credit : CCTV

Срещата между астронавтите Ние Хайшън, Лю Бомин, Тан Хонбо и президента Си Дзинпин е включвала поздрав от името на партията, разговор за националната гордост, как се подобряват космическите способности на Китай и как протича за астронавтите адаптацията към микрогравитацията и подготовката за излизанията в открития космос. 

Като изключим това официално събитие, от показаните по-горе кадри се вижда, че животът на борда на „Тянхъ“ вече започва да наподобява този на типична космическа станция, с бъркотията, която човеците носят със себе си.

Credit : CCTV

На китайската станция е качена любопитна плюшена играчка, която ознаменува, че 2021 г. е Годината на бика според традиционния китайски календар. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/