Маските паднаха – но не за всички

1
437
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Изключения от изискването за носене на защитна маска се допускат само в трудови колективи до седем души, и то ако са ваксинирани или преболедували COVID-19

За работните колективи до седем души може да се допусне изключение от изискването за носене на защитна маска, постанови в началото на седмицата служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров. Според заповедта му, в сила от вторник, 16 юни, това ще става по преценка на работодателите, органите по назначаване, собствениците или управителите на обекти, които предоставят услуги на гражданите – с обществено предназначение, търговски и др. подобни.

Условието обаче е всички работещи да са ваксинирани срещу COVID-19 и/или да са преболедували коронавирусната инфекция, уточняват от Министерството на здравеопазването.

За ваксиниран срещу COVID-19 се приема човек със завършен ваксинационен курс (удостоверен с цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация), като последната доза трябва да му е поставена поне преди две седмици.

За преболедували COVID-19 се приемат хора с лабораторно доказан коронавирус за периода от 15-ия до 180-ия ден след PCR изследване или бърз антигенен тест, заради което са били поставени в домашна или в болнична изолация – и това е удостоверено с предписание на регионалната здравна инспекция (РЗИ) или с цифровия сертификат на ЕС за преболедуване на COVID-19.

От Министерството на здравеопазването междувременно припомнят, че сертификатът може да бъде верифициран директно чрез Националната здравно-информационна система (НЗИС) на електронен адрес www.his.bg , без за целта да бъде необходим оторизиран достъп. 

За облекчаване на мерките в някои закрити пространства се заговори още миналата седмица, след спада в заболеваемостта до 50 на 100 хил. души население, което нареди страната ни на 23-то място в ЕС. 

В навечерието на лятото падането на маските се очаква да засегне най-вече служителите в малки търговски обекти, фитнес центрове, фризьорски салони.

Иначе в първия ден от новата седмица у нас са диагностицирани 161 души с коронавирусна инфекция от общо 13 200 направени PCR и антигенни тестове, показва Националната информационна система. Двуцифрен е броят на новозаразените само в София-град (40), Пловдив (20) и Стара Загора (10).

Според статистиката досега в страната ни са потвърдени общо 420 654 случая на COVID-19 (от които 13 433 при медицински лица). Активните към момента са 11 751, като в болница са настанени 2097 души, от които 241 са намират в интензивните структури.

17 932 са починалите, при които е бил констатиран новият коронавирус. Нови 17 смъртни случая са регистрирани за изминалото денонощие. 

В момента ситуацията в страната е под контрол, но ни притеснява какво ще се случи с COVID-19 наесен, предупреди главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев. Според него е вероятно в следващите два-три месеца разпространението на инфекцията да е по-слабо, но пътят към нормалния живот остава ваксинацията срещу COVID-19, а отпадането на маските на закрито няма да важи за местата, където има струпване на много хора.

По думите му ваксинационният процес върви добре: правят се между 20-25 хил. имунизации дневно, но това не е достатъчно като темп, за да сме спокойни наесен. Няма друга държава в Европа, която да е осигурила толкова лесен достъп на гражданите си до всички одобрени в ЕС ваксини, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

Ваксинираните у нас само на 15 юни, понеделник, са 15 474. Общо над 1,6 млн. са поставените ваксини у нас досега, но необходимите в повечето случаи две дози за завършен пълен курс на ваксинация са получили по-малко от половината.

Въвеждането на новите правила за маските носи облекчение за имунизираните граждани (тъй като са налице все повече научни данни, че хората с поставена ваксина не предават инфекцията, а в случай че се разболеят, я прекарват по-леко), но освен това по този начин все повече българи ще бъдат стимулирани да изберат ваксината като начин да предпазят себе си и своите близки от коронавирусната инфекция, изтъкват от здравното министерство.