Хидроизолация на покрив на панелен блок

1
198
Добави коментар
fire19
fire19

Днес историята на панелните блокове може да се проследи до първия построен такъв и как изглежда той.

Освен това, заради това, че панелките са строени в друг политически строй и са имали предназначение свързано с разбирането на системата за подредбата на градското общество. Това не значи, че този вид сгради не са годни за живеене. Още повече, чрез саниране и други инсталационни и ремонтни намеси, може да се удължи експлоатацията им. В този текст ще разгледаме конкретно процедурата хидроизолация на покрив на панелен блок.Покривните пространства на панелните блокове по същество са си плоски покриви. Тоест за хидроизолацията им се прилагат продукти специално предназначение за такива плоски конструкции.

Панелните блокове са построение с концепцията за простота и ефективност.

Това няма как да не е отразено и в покривното пространство. То е плоско и е факт, въпреки че покривът ви изглежда плосък от повечето гледни точки, наистина няма такова нещо като изцяло плосък покрив. Всички покриви са наклонени поне с няколко градуса, за да се избегне допускането на седящи локви вода. Ето защо те са известни и като покриви с нисък наклон.Конкретно при покривите на панелните блокове има опасност от образуване на течове. Основната причина, поради която при плоските покриви има опасност от теч е, че те са по-малко способни да изхвърлят дъждовната вода. С други думи, те не позволяват на елементи като водата да се плъзгат по тях толкова лесно, колкото стръмно наклонените покриви. В този момент, на помощ идват съвременните хидроизолационни решения.

Днес на пазара има хидроизолация на покриви с течни мембрани, с битумни мембрани, най-различни продукти, които ще осигурят нова покривна повърхност, а оттам и сигурност за панелната конструкция. 

Доказано е през годините, че не плоските покриви са самата причина за течовете, но по-често истинският виновник е човешката грешка. Повечето панелни блокове са строени доста отдавна, а съвременните хидроизолационни решения станаха достъпни за тях по време на програмите за саниране през последните години.

Факт е също така, че дори изпълнителят на хидроизолацията да направи всичко възможно, най-малката грешка при строителството на плосък покрив може да доведе до бъдещи течове. Панелните блокове са правени с хидроизолация типична за времето си и е редно да се направи преглед на това, което би свършило работа като нов хидроизолационен слой. 

Независимо от изработката, фактът е, че почти всеки покрив има потенциал да изтече в една или друга точка, особено ако живеете в район с обилни валежи.

Така че изтичането не е строго проблем с плоските покриви нито при панелните блокове. Качествената хидроизолация обаче, може да реши проблема, като чрез професионално нанесен продукт – специално разработен за плоски покриви – ще направи така, че водата да не се застоява върху покривната повърхност. Не ставайте жертва на мълвата, че плоският панелен покрив е течащ покрив. Това просто не е така. Съвременните хидроизолационни системи разработени за най-различни архитектури премахват заблудите и осигуряват на собствениците на панелни апартаменти в такива блокове, комфорт, сигурност, удължаване живота на самите жилища.