Отводняване на плосък покрив

1
310
Добави коментар
fire19
fire19

Ако сте чували, че плоските покриви са по-податливи на течове, отколкото скатните покриви, не сте първите.

Факт е, че тези покриви получат генерално лоша слава, но вината не може да бъде хвърляна на самия покрив. В този текст обаче не търсим конкретно хидроизолационни решения, ами се насочваме към темата отводняване на плосък покрив – в същността си ремонтна намеса от страна опитни специалисти. 

Както казахме, покривът си е покрив и той се строи от хора. Майсторите са тези, които трябва да намерят ефективно решение при покриви където отводняването става по-трудно. Те могат да разчитат на решения и практики, които се прилагат в различни ситуации.

Преди да навлезем в решенията, нека да видим как се получава проблемът.

След като валежните води попаднат върху плоския покрив, водата започне да се събира в локви. При добре хидроизолиран плосък покрив това не е проблем, тъй като водата ще изтече или дори ще се изпари (в зависимост от приложените системи). Въпреки това, когато върху плоския покрив има неравни участъци поради провисване, недостатъчен наклон или проблеми с отводняването, водата не се разсейва. 

Отводняването на плосък покрив се случва чрез различни решения предложени от фирми производителки на хидро и топлоизолационни продукти. Едно такова е Покривните шпигати инсталирани на покрива образуват дренажна система за плоски покриви, които не могат да разчитат на наклона, за да движат естествено водата през улучната система. Шпигатите са по същество малки устройства, механизми които работят като дават на водата начин, чрез който тя може да се оттече от покрива, без да преминава през вътрешността на сградата.

Най-стандартните решения са чрез дренажна система на покрива, която е инсталирана за отклоняване на вода и наноси от покривната площ.

Компонентите, които са ви необходими за дренажна система на покрива са улучна система и водосточна тръба. С тези два компонента, които работят заедно, водата може лесно да се отстрани от покривите. Компонентите се разполагат според предварително направен анализ за оттичането на водата според вида покрив поставен върху конкретната сграда. Те се разполагат в най-ниските точки на покривната площ или на местата, където има опасност от събиране на вода.

Не са редки и решенията за отводняване на плосък покрив, които се изпълняват чрез нанасянето на специфичен хидро и топлоизолационен слой, който подкрепя основната дренажна система. При този слой, водните капки във взаимодействие с повърхността се изпаряват и така не се събира застояла вода върху покрива. Механизмът е следният: 

С изпълняваната допълнителна топлоизолация се решават няколко проблема – икономия на енергия, елиминирането на топлинни мостове, където ги има, премахване на фугите и подобряване на архитектурния образ.

Плоските покриви не са напълно плоски.

Самите майстори, които правят изпълнението създават леки наклони, които позволяват оттичането на водата към дренажната система. Подобен метод се използва и в банята, където се създава усещането, че подът е напълно равен, но чрез специална намеса, майсторите осигуряват водата да се оттича директно към сифона.  

Важно е да запомните, че в зоните на покрива не трябва да има по-малко от два отвора за отводняване. Размерът и разположението на покривното оборудване с цел дренаж може да наложи допълнителни отводнителни канали. Трябва да се обърне внимание и на местните особености за строителство, които могат да изискват отделни системи за отводняване на плоски покриви.