Името му e… неговото име е… Косе-Босе

1
146
Добави коментар
Novetika
Novetika

Странно явление се наблюдава в предизборна България. След като изчегъртването от служебното правителство мина своя апогей, след като бяхме осведомени за чудовищния хаос в държавата, за злоупотреби и разхищения, бяхме изненадани от поредица от добри новини.

Разбрахме, че от 1 юли 2021 г. пенсиите ще бъдат актуализирани с цели 5%. Разбрахме, че са намерени пари и за така наречените „бойкови 50 лева“, които да бъдат трайно прибавени към пенсиите на хората. И най-добрата новина е, че на изпитите, проведени при седмокласниците, резултатите са неочаквано добри?! Колко много неочаквано добри новини!!!

Неочаквано добри, защото повече от месец ни се внушава, че състоянието на бюджета е ужасяващо лошо, че в държавата цари хаос. Положението е трагично. Поразиите, нанесени от правителството на Борисов, са чудовищни. Изобщо „Апокалипсис сега“ на Копола не само оживя пред очите ни, но ни се внуши, че живеем в него.

Но, о, чудо! Служебното правителство се справи уникално добре. Как става това за няма и месец управление? Явно сме случили най-сетне на истински управленци-магьосници. Няма друго обяснение. Или има?

Дали не сме свидетели на феномена Косе-Босе? Защото служебното правителство много напомня на Косето-Босето. Косето-Босето, което го няма, когато се сади лозето, няма го никакво при прекопаването на лозето, кой знае къде е при подрязването на лозето, при пръскането на лозето. Все е някъде и не може да дойде, когато го викат да работи на лозето. Но когато дойде време да се бере гроздето, Косето-Босето е първо и с най-голямата кошница, и усърдно я пълни с най-хубавите гроздове. Косето-Босето се прибира у дома с най-добрия урожай. Браво на Косето-Босето! Не знаем дали и как Косето-Босето умее да сади, да плеви, да прекопава и подрязва лозе, но знаем как бере грозде. И с тази пълна кошница, която ни носи, няма как да не го обикне човек.

Като оставим настрана иронията и шеговитата аналогия между Косето-Босето и служебното правителство, е добре, без пристрастия и честно, служебното правителство да признае, че е стъпило върху здрава финансова рамка и върху добре свършена работа от предходното правителство. Трябва да се признае, че някой здраво е работил, преди Косето-Босето да се появи.

Та мислите ми бяха върху обективността и честността, които, отнесени към тези, които ни управляват, са повече от задължителни. Не само за сегашното правителство, а за всички, които имат куража и смелостта да водят държава и народ. В противен случай винаги ще бъдем в режим на заварен хаос, несигурност и страхове. Винаги ще бъдем в робството на злобата, завистта и реваншизма. Робството на двойния стандарт, който ни прави безмилостни към грешките на другите и великодушни към собствените ни грехове и грешки. Както е казал Христос: „Не вижда гредата в собственото си око, но сочи сламката в чуждото“.

А спасението отново е в думите на Спасителя: „Познай Истината и тя ще те направи свободен“. Иначе казано, незачитането на Истината винаги ще ни държи в робство. Винаги някой ще ни води за носа чрез страх и несигурност. Винаги ще бъдем роби на Лъжата.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com