Как да удължим живота на съвременните литиево-йонни акумулатори

1
143
Добави коментар

Батериите са широко използвани, не само при автомобилите, но и при различните мобилни устройства, а за да разчитаме на тях дълго, трябва да полагаме и правилна грижа

Принципът на работа на масово използваните литиево-йонни акумулатори се състои в следното: при зареждане йоните се придвижват от отрицателния полюс (катод) към положителния полюс (анод), а при разреждане процесът е обратният. Този тип батерии се отличават с нисък саморазряд и високо съотношение на енергия-маса. Ефективността им зависи от самия им капацитет, с който се измерва и продължителността на живота на устройството. Последното съответно се базира на броя цикли за разреждане и зареждане.

На теория капацитетът намалява с времето с толкова повече, колкото цикли на разряд-заряд са се случили за даден период. При Li-ion акумулатори обаче вътрешното съпротивление е съвсем минимално. Консумативът има своята по-висока стойност, именно защото му е характерна дълготрайността при употреба, но въпреки това трябва да познаваме правилата, за да удължим живота му.

Счита се, че основен враг на литиево-йонния акумулатор, е високата температура. Ако тя е в комбинация с напълно заредена батерия, това дори е още по-лоша ситуация.

Следващият сериозен риск е, ако се стигне до рязко разреждане. При претоварване на системата са възможни подобни сценарии, които да нанесат поражения на батерията. Такава опасност може да донесе и бързото зареждане със зарядни, които не са фабрични. Някои от тях осигуряват скоростно захранване, но то определено може да е вредно и да доведе до неприятни последствия.

Литиево-йонната технология непрекъснато се усъвършенства и редица компании могат да предложат продукти с дълъг работен живот. По-голямата продължителност се осигурява и от възможността за защита на акумулаторните клетки чрез иновативни методи, което се среща при по-големите производители в бранша.

Основното е да съблюдавате стриктно правилата за съхранение, което може да гарантира запазване на работния режим за по-дълъг срок. Съветите гласят, ако няма да използвате батерията за известно време, да изразходите капацитета й до около 50 процента и след това да я оставите да престоява до възникване на такава необходимост. Когато измине период от половин година, добре е да инспектирате състоянието на батерията и при нужда да я заредите отново наполовина. Всичко зависи от конкретните препоръки на инструмента или машината, снабдена с литиево-йонен акумулатор.

Обърнете внимание и на температурата на помещението, където се намира устройството. Не е препоръчително тя да пада под 5 градуса, нито да се покачва над 24 градуса. Добре е да бъде на проветриво място, да не е изложено на пряка слънчева светлина и на влага.

Посочените инструкции за съхранение ще ви насочат правилно, както и за лимита на литиево-йонните батерии, който често може да бъде надвишен, стига да не ги подлагате на екстремни стресови условия.