5 илюзии за отслабването, от които трябва да се лишите веднага

1
147
Добави коментар

Понякога, въпреки диетите и упражненията, отслабването изглежда все по-недостижимо – може би се сблъсквате с тези подводни камъни

Повечето хора днес имат сериозни проблеми с теглото си – дали заради качеството на храната, намалената си физическа активност или влошеното здраве. Каквато и да е причината, борбата при някои продължава с години, а резултатите са колебливи и незадоволителни.

Какво можем да направим?

На първо място е важно да се освободим от някои натрапени във времето илюзии, които успяват да ни объркат или ни карат да подценяваме дадени фактори.

Източниците на енергия

Храната съдържа калории, а те са енергия за организма. Тук идва и един от подводните камъни. Смята се, че ако енергийната стойност е една и съща, тя има идентичен ефект върху теглото ни. Това съвсем не е така. Ето защо е важно на какви продукти залагаме, ако целим да свалим излишните килограми.

Причината е, че различните храни оказват различно влияние върху хормоните, здравето ни и съответно осъществяват контрол върху апетита ни. Протеините несъмнено ни правят сити и с тях поддържаме метаболизма си стабилен. Ако пък се доверим на плодовете, като източник на въглехидрати, ние ще се чувстваме далеч по-добре и няма да озвереем от глад, както би се случило след няколко бисквити.  

Магически формули за отслабване

Да, има такива, но те са комплексен подход, изискващ промяна в нашите ежедневни навици. И вместо да се хвърляте на хапчета или други опасни схеми, просто се доверете на природата.

Готовите смеси от билки за отслабване имат съвсем друга роля – те подпомагат онези процеси в тялото, които ще активизират мудния метаболизъм, ще възстановят хормоналния ви баланс, ще ви дарят със сила и желание за тренировъчен план.

Кантарът – последна инстанция?

Не, ако искате да отслабнете, направете нещо ново: забравете за кантара. Хванете сантиметъра, изберете обиколките си на бедрата, ръцете, корема, талията, ханша и ги запишете в дневника си. От там нататък следете реалните си резултати.

Защото, знаете нали, че мускулите са по-тежки от мазнините, които сте натрупали? Нека показанията на кантара да бъдат вторичен показател, когато се придържате към стратегията си за връщането на формата си. 

Начин на живот, а не диета!

Ако се стремите към трайно отслабване, с внимание и грижа към здравето, не би трябвало да прибягвате до връщане на вредните си обичаи. Осъществете цялостна трансформация и забравете за всичко, което ви дърпа назад.

Да, понякога ще правите изключение, по повод или просто така сте решили, но тази „диета“ не трябва да е временна и само да се покажете на плажа през лятото, защото фигура се вае целогодишно.

Отслабването не е аритметика

За голямо съжаление, няма универсално правило, което да звучи така – яжте по-малко и изразходвайте повече. Ако то беше валидно за всички, мнозина вече щяха да постигнат идеалните пропорции, а и да ги задържат за дълго.

Не намалявайте прекалено количеството на храната, а подобрете нейното качество. Съчетайте го с любима за вас гимнастика, йога, плуване или танци, заедно с описаното по-горе, след което ще се радвате на постигнатите резултати. Започнете от подбора на билкови смеси, изготвени от опитен лечител, или изпратете запитване за консултация на https://lekovita.bg.