Ричард Брансън и Илон Мъск скъсаха от подигравки Джеф Безос

1
158
Добави коментар
redbul80
redbul80

30 юни 2021 г. 20:30 ч. След като днес благополучно изстреля ракета в орбита, Ричард Брансън не пропусна да се избъзика с Джеф Безос. Когато журналистката Кели Евънс от CNBC попита Брансън дали се опитва да изпревари Безос в космоса, британецът отвърна : „Джеф кой?“, след което избухна в смях. Но това не може да се сравни с бъзиците на Мъск снощи… 

Под клип на Тори Бруно (президента на ЮЛА) за новата ракета „Вулкан“, Илон Мъск написа следния въпрос : „Кога ще пристигнат двигателите? :)“. Напомням на читателите, че „Вулкан“ използва на първата степен двигатели „BE-4“, производство на компанията Блу Ориджин на Джеф Безос.

Бруно не остана длъжен на Мъск. Той отвърна на въпроса: „Скоро. Искаш ли да наминеш на обиколка, когато пристигнат – познавам човек, който може да те вкара вътре“. 

На това Мъск каза: „Бих ли могъл да донеса няколко резервни двигателя… имам предвид, просто за всеки случай“. „Благодаря ти за предложението“, отговори Бруно, „но чувам, че твоите птички летят с достатъчно двигатели и не искам да те оставя без такива“. 

Подигравките по адрес на Безос са напълно основателни, тъй като Блу Ориджин е по-стара фирма както от Върджин, така и от СпейсЕкс, но компанията все още не е успяла да изпрати дори и един обикновен микроспътник в орбита. Макар че Безос ще лети в космоса на 20-ти юли със суборбиталния си кораб „Ню Шепърд“, той не може да развие орбитална скорост. В сравнение с него както Ричард Брансън, така и Илон Мъск притежават орбитални ракети, съответно „ЛончърУан“ и „Фалкън“. 

Поради този факт Безос вече се е превърнал в meme сред космическите ентусиасти, които, когато се заговори за инициатива, свързана с Блу Ориджин, отвръщат „Джеф кой?“

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Virgin Orbit