УСПЕХ: Американската компания Върджин Орбит за втори път достигна орбита!

1
155
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : Virgin Orbit

30 юни 2021 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Британският предприемач Ричард Брансън вече има зад гърба си два успешни полета до орбита, след като днес основаната от него американска компания Върджин Орбит изпрати в космоса седем спътника! 

Напомням на читателите, че за разлика от останалите космически компании, които притежават наземни стартови площадки, Върджин Орбит изстрелва ракетите си „ЛончърУан“ от модифициран самолет-носител „Боинг 747“. Космическите пускове от борда на самолет не са новост – в недалечното минало летеше редовно ракетата на Нортроп Груман „Пегас“. Но „ЛончърУан“ е първата течнотоварна космическа ракета, изстреляна до орбита от самолет. Всички останали орбитални ракети с въздушен старт са били твърдогоривни.

Днес модифицираният „Боинг 747“ излетя в 16:50 ч. българско време. Освобождаването на „ЛончърУан“ от него беше осъществено в 17:47 ч. българско време, докато самолетът беше над Тихия Океан – мярка за сигурност в случай на авария. Но нямаше никакви проблеми при всички етапи на мисията и няколко минути след старта ракетата достигна до предварителната си целева орбита. Час по-късно Върджин орбит потвърди, че според първоначалните данни спътниците са в етап на освобождаване. 

И така, равносметката е следната – от 25 май 2020 г. до ден днешен „ЛончърУан“ е летяла три пъти, като два от полетите са успешни. Единствено дебютният полет е завършил с неуспех, но въпреки това той е послужил за валидиране на основните системи на космическата ракета. 

Няма спор, че отсега нататък ракетата „ЛончърУан“ ще заема важна част от космическите планове на САЩ. Четири от изведените днес спътници бяха за нуждите на американския департмент по отбрана.

Друг от спътниците беше поръчан от военновъздушните сили на Нидерландия, а последните два са на компанията SatRevolution в Полша и ще провеждат наблюдения на Земята. 

Видеозапис от днешния полет – Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/