Интеркостална невралгия

26
197
Добави коментар

Интеркостална невралгия е невропатна болка, произхождаща от междуребрените нерви. Наблюдава се в напредналата възраст, която се характеризира с дегенеративни и дистрофични промени в опорно-двигателния апарат. Протича с възпаление на мускули и нерви в гръдната клетка и средната част на гръбначният стълб. Често се засяга един или повече междуребрени нерви, обикновено съседно разположени. Възможно е засягането на интеркосталния нерв в междуребреното пространство, но не е изключено възпаление и прищипване на нервните структури на нивото на гр. стълб в гръдния отдел. В повечето случай интеркосталната невралгия протича едностранно, но понякога се проявява със симетрична болкова симптоматика по ребрената дъга, често локализирана в областта на плаващите ребра. Болката е тъпа и пулсираща, с кратки епизоди на обостряне при дълбоко вдишване.

Етиология

Причините за възникване на интеркостална невралгия са свързани с нарушения на естествената извивка на гръбначния стълб и патологичните процеси произлизащи от нарушения мускулен баланс. Продължителна тежка физическа активност, преохлаждане на организма, травми, инфекциозни заболявания също могат да доведат до възникването й.

Диагностика и симптоми

Интеркосталната невралгия представлява патолагичен процес свързан с възпаление, дразнене и компресия на нервни влакна в междуребрието. Заболяването често причинява болки, които се маскират като симптоми на заболявания, засягащи органите на гръдната и коремната кухина и гръбначния стълб. Това затруднява и понякога забавя диагностицирането. Характерно е появата на болка и засилването й при кихане, резки движения, кашляне. Дълбоко вдишване или рязко издишване влошават болковата симтоматика поради разширяване в торакалната област, което води до увеличаване на компресията върху засегнатите нервни структури. Характерно е, че синдрома на болката се разпространява по дължината на нервите в комбинация със сетивни смущения като загуба на чувствителност и/или изтръпване.

Различават се рефлекторен и радикулярен тип невралгия. Рефлекторният може да бъде лявостранно и дясностранно изявен, с напрежение на междуребрените влакна. При радикулярния тип изявата е едностранна. При него се засягат гръбначните влакна и има болка в областта на гръдния дял на гръбначния стълб. Прецизна диагностика и лечение при интеркостална невралгия може да получите след щателен преглед и изследвания при лекар-невролог.

Лечение на интеркостална невралгия

Лекар-невролог ще Ви назначи медикаментозна терапия. Ако невралгията е с вирусна етиология /херпес зостер, остри респираторни инфекции/ се предписва специфично антивирусно лечение, с помощта на имуностимулираща терапия. Ако невралгията е от радикурярен тип се предписват противовъзпалителни, витамини от група Б, мускулни релаксанти. Често лечението на невралгия от радикурярен тип се комбинира благоприятно с физиотерапия и кинезитерапия. Тя въздейства обезболяващо и противовъзпалително. Нормализира мускулния тонус и коригира мускулния дисбаланс, като подобрява стойката и предотвратява задълбочаването на патологията в гръдния отдел на гръбначния стълб, довела до интеркостална невралгия.