Какво провали фаворитите на Бет365 в Евро 2020?

2
290
Добави коментар
eftimma
eftimma

Най-успешните отбори на европейски първенства малко или много се провалиха в единствения до момента континентален шампионат, който се провежда в нечетна година. Испания и Германия не успяха да сбъднат мечтите си за четвърти триумф с трофея на името на Анри Делоне, докато Франция пък претърпя крах в опита си да се изравни именно с гореспоменатите по спечелени купи. Това са трите нации, които са триумфирали повече от веднъж в шампионата на Стария континент, като логично и този път бяха сред основните фаворити и на феновете, и на букмейкърите като Бет 365. Към тази компания можем да добавим и Белгия, която отново не оправда очакванията за триумф.

Най-големият шок беше отпадането на Франция

Малцина биха оспорили, че “петлите” представиха най-звездния състав на Евро 2020. Световните шампиони логично бяха смятани за фаворит №1 с играчи като Мбапе, Погба, Канте, Гризман, а и завърналия се след няколко години в националния тим Карим Бензема. Отборът на Дидие Дешан обаче се представи много под очакванията, като спечели един-единствен мач на първенството, и то с автогол срещу Германия. Французите не съумяха да наложат волята си нито над смелия аутсайдер Унгария, нито над Португалия, водена от суперзвездата Кристиано Роналдо. Но големият шок дойде в 1/8-финалите. “Петлите” губеха с 0:1 от Швейцария, вратарят Лорис спаси дузпа, след което постигнаха пълен обрат до 3:1. В този момент всички във Франция вече мислеха за следващия съперник. Да, но “часовникарите” сътвориха сензацията, като изравниха в края на редовното време, а след това триумфираха при дузпите. Ако потърсим обяснение за провала на “сините”, то можем да изтъкнем два основни фактора – от една страна самонадеяност и надменност, която заслепи звездите и ги накара да мислят, че са неуязвими. А освен това, с малки изключения, не видяхме защо “петлите” са поставяни сред най-добрите играчи на планетата. Звездите на Франция показаха твърде малко от качествата си.

Крахът на Германия изглеждаше предопределен

Бундестимът приключи безславно участието си на Евро 2020, като отстъпи с 0:2 от Англия на “Уембли”. Немците загубиха елиминационен мач от “Трите лъва” за първи път от 55 години насам, и по-конкретно от финала на Световното първенство през 1966 г. Самото излизане от групата обаче беше истинско ходене по мъките за Германия, като пълният срам беше спестен от изравнителното попадение на Горецка в края на мача с Унгария. Обикновено Маншафтът намира “лечението” на такива проблеми именно в мачове с Англия. Но този път не се получи и основната причина се казва Йоахим Льов. Селекционерът се сбогува с националния отбор след 15 години работа с разочарование. Още през есента след срамното 0:6 срещу Испания се чуха доста мнения, призоваващи за треньорска смяна. От Германската футболна федерация решиха да оставят Йоги до края на шампионата и от днешна гледна точка е лесно да установим, че сгрешиха. Освен това немският тим преминава и през своеобразна смяна на поколенията.

Новата Испания още не е готова за подвизи

Същото може да се каже и за “Ла Фурия Роха”. Испанците всъщност стигнаха доста далеч, а отпадането им на полуфинал от Италия след рулетката на дузпите със сигурност не може да се окачестви като провал. Това, което направи впечатление при тима на Луис Енрике, е фактът, че той почти неизменно контролира мачовете, но трудно създава сериозни положения, а ефективността на реализация също не е висока (въпреки петте попадения в мрежите на Словакия и Хърватия). Иначе Испания отново разполага със солиден потенциал, но “тестото” още не е “втасало”. Тази селекция с някои подобрения може да постигне успехи на някой от следващите големи форуми.

Що се отнася до Белгия, този отбор за пореден път не оправда очакванията, въпреки че като звездно присъствие отстъпва вероятно единствено на Франция. И все пак “червените дяволи” бяха много стабилни в първите си 4 мача, в които наистина изглеждаха като реален фаворит. Смелата Италия на Манчини обаче свали белгийците на земята и им показа, че на този етап не са заслужили място сред най-големите.

 

***

Важното за теб е на Topnovini.bg! Последвай ни във Facebook, Instagram и Twitter, ела и в групата ни във Viber! Значимите теми и различните гледни точки са още по-близо до теб! Всички са в социалните мрежи – ние също, чети ни!