Предсрочни избори 2021: Същите политически сили влизат в парламента

2
489
Добави коментар
cvetelinah
cvetelinah

Първите резултати в изборната нощ на 11 юли сочат повторение на редовния вот от 4 април. Според данните от паралелното преброяванe „Има такъв народ“ дори изпреварва ГЕРБ за първото място

Същите шест политически сили влизат в 46-ото Народно събрание, сочат първите резултати от предсрочните парламентарни избори, насрочени за 11 юли след като редовният вот на 4 април не успя да доведе до съставяне на правителство.

Според данните от паралелното преброяване на социологическите агенции „Алфа рисърч“ и „Галъп“, цитирани от БНТ, „Има такъв народ“ дори изпреварва коалицията ГЕРБ-СДС, макар че победителят не събира и 1/4 от гласовете на българските избиратели.

Третото място си оспорват БСП (привлякла под крилото си множество други леви формации) и дясната коалиция „Демократична България“. 

ДПС остават предпоследни, а протестната коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ подобрява резултата си до около 5%. 

Под 4-процентната бариера за влизане в Народното събрание остават коалицията „Българските патриоти“ между ВМРО, НФСБ и „Воля“ на Веселин Марешки (трите партии дори не успяват да достигнат процентно сбора от явяването си на предишния вот), „Възраждане“ и „Българско лято“ на Васил Божков.

Неуспех с под 1% регистрира и новосформираният „Ляв съюз за чиста и свята република“, който нашумя с участието на бившия червен премиер Жан Виденов.

В началото на отпускарския сезон и след масирани акции на служебното правителство срещу купуването и продаването на гласове избирателната активност спадна до около 40%, при 50,61% на редовните избори.

Изборният ден протече в 13 012 хил. секции у нас и 784 в чужбина, като в избирателните пунктове с над 300 избиратели беше въведено изцяло машинно гласуване, с близо 11 хил. устройства, с хартиени бюлетини само като резервен вариант.

5081 бяха кандидатите, които се бориха за 240 депутатски места в парламента. Очакваното разпределение на мандатите очертава равен брой за „Има такъв народ“ и ГЕРБ-СДС – по 61 народни представители, 38 за БСП, 36 за „Демократична България, 30 за ДПС, 14 за „Изправи се! Мутри вън!“.