Фестивалът „Пясъчни творения“ в Балчик развива твореца у всяко дете

1
158
Добави коментар
Novetika
Novetika

Има едно малко, лятно, чаровно събитие, без такса за участие, което вече шеста година прави щастливи стотици деца, и ги вдъхновява да станат бъдещи творци.

Това е фестивалът „Пясъчни творения“, който в събота, 17 юли 2021 г., ще се случи в белия град Балчик, на плажа пред Двореца, сгушен в екзотичната ботаническа градина, на самия морски бряг.

По традиция, в продължение на час, от 9:00 до 10:00 часа, децата ще имат възможност да сътворят от пясък и дарове от морето, най-красивата фигура. След усърдната работа, малчуганите ще имат още час за почивка и почерпка със сладолед и напитки. А в 11:00 часа тричленно жури ще им присъди награди.

Записвания се приемат онлайн на сайта на фестивала или на място, от 8:30 часа, в деня на събитието.

„Всички ще получат медали и грамоти, а тази година имаме специални награди“, ни каза Мартин Кръстев, 18-годишният организатор на събитието.

„Подготвили сме големи изненади. Който реши да дойде на 17 юли, събота, ще разбере какви са те.“

Нарастващ интерес

Всичко започва през 2016 г., когато Мартин, тогава 13-годишен, прочита статия за ежегодния фестивал на пясъчните фигури в Бургас, но той е за професионалисти.

„Казах си, защо да не направим същия, но за деца, и да е точно в Балчик, който предразполага към творчески процес?“

Така младежът започва постепенно организацията. В началото му е доста трудно, но нещата се случват с помощта на много хора. Сред тях са Евгений Георгиев от Държавен културен институт „Културен център Двореца“ и неговият директор, Жени Михайлова, а също Тинка Сивриева от Общински детски комплекс. Съдейства и Община Балчик.

В първите издания, участниците са предимно от Варна и Добрич, но с времето се присъединяват все повече деца от Балчик и чужбина. Най-малкото е на 3, а най-голямото на 15 години.

През последните пет години, инициативата е събрала над 300 деца от цял свят, включително от Дания, Русия и Канада. А през 2019 г., когато е четвъртото, най-силно досега издание, на награждаването в Каменната зала на Двореца преброяват цели 83 участници.

„Бях един от последните, които влязоха в залата, и емоцията беше уникална: да видиш толкова много хора, събрани на едно място за една идея, започнала само с 40 деца, и които се увеличават двойно за четири години!“, си спомня със задоволство младежът, който сега е ученик в средно музикално училище „Свети Климент Охридски“ в Добрич.

Същата година, фестивалът е признат за национално значимо събитие и е включен в общонационалния културен календар на Министерството на културата.

Плажната пясъчна надпревара вече има и състезатели-„ветерани“. За тях организаторите обмислят да дадат специална награда за „най-редовен участник“. Сред тях е и 6-годишната Доротея, от която е дошла първата заявка за участие тази година и която идва от второто издание насам заедно с баба си.

Нещо повече, с всяка изминала година, фигурите на децата стават все по-добри, отбелязва Кръстев.

„Един такъв фестивал може да вдъхнови някого в бъдеще да се занимава със скулптура и въобще с изкуство.“

За да развие тази идея, младежът обмисля разширяване на инициативата. Една от възможностите е разгръщане в два дена и потенциално сътрудничество с курортен комплекс Албена.

И кани всички родители и деца, тази събота, 17 юли, да дойдат на плажа пред Двореца в Балчик, за да се заредят с положителни емоции и запазят един хубав летен спомен.

„Всички, които са наблизо, нека не се колебаят да дойдат и участват! За шестте години на фестивала, сме видели толкова много усмивки и красиви моменти. Заслужава си!“

Novetika.com е медиен партньор на фестивала „Пясъчни творения“.