На разходка в планината: Какви обувки да изберем?

1
139
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Със сигурност всички любители на планинския туризъм са чували истории за безотговорни туристи, решили да се изкачат по планините по чехли или джапанки. Важно е да имаме предвид обаче, че изборът на подходящи обувки за поход в планината не е само въпрос на разходи, а и на безопасност и комфорт. Сега ще видим какви обувки е най-добре да си  купите за планината и как да направите своята селекция сред широката гама продукти.

Какви обувки да обуем за планината?

Не забравяйте, че купуването на подходящи обувки за туризъм в планината е значителен разход, за който си струва да се подготвите, така че след първия поход да не се окаже, че обувките ви не са достатъчно издръжливи и да ви е нужен друг чифт.

Няма смисъл да вярваме в маркетинговите трикове и лозунги като „универсални  обувки“, защото такива всъщност не съществуват. Лекотата е равна на свободата на движение, но скалистите пътеки изискват обувки със съответното ниво на защита.

Подметката

Винаги трябва да обръщаме внимание на подметката – независимо дали протекторът е адаптиран към скали, или по-скоро към горска площ, дали тя е бъде правилно омекотена и притежва свойства, благоприятстващи дългите преходи. Следователно, летните и зимните спортни обувки трябва да имат подходяща подметка, която осигурява добро прилепване към земята и устойчивост на удари. Хлъзгавите пътеки са резултат не само от леда, но и от дъжда или пролетното топене на снега.

Човешкото ходило е направено от малки кости, податливи на механични наранявания. В този смисъл правилно профилираната структура на обувката ще облекчи сухожилията и мускулите, които са особено уязвими на наранявания при катерене с тежка раница на гърба.

Решения според сезона

През зимата се нуждаем от масивни ботуши, които ще осигурят подходяща изолация срещу студ, влага и сняг. Не всички от тези решения ще работят през лятото и обратно, летните обувки ще бъдат неадекватни на условията, преобладаващи по зимните пътеки. Затова първият, основен въпрос, който трябва да си зададем, преди да си купим планински обувки, е по кое време на годината ще ги използваме.

Как да изберете правилно размера на обувките, които ще носите в планината?

Не може да се отрече, че е най-добре да изпробвате походните обувки в стационарен магазин и да изберете правилния размер на място. За целта си струва да изберете туристически магазин, който ви позволява да замените неизползвани стоки – дава ви възможност да изпробвате планинските обувки преди да ги закупите.

Само изпробването в магазина, дори под надзора на най-опитния продавач, може да не е достатъчно, за да сте сигурни, че обувките, които сте избрали за туризъм в планината, стоят идеално на краката ви.

Често обаче интересни оферти се намират и онлайн. Понастоящем някои планински онлайн магазини предлагат възможност за закупуване на мъжки и дамски обувки за поход и предлагат възможност за безплатна размяна за различен размер, ако избраният от вас не е подходящ.

Походните обувки не трябва да са прекалено големи – По кракът ви, който се движи вътре в обувката, може да се образуват рани, което несъмнено ще ви причини и болезнени мехури. Обувката не трябва да е  и твърде малка – натискът върху стъпалото ще възпрепятства кръвообращението, а също така болезнено натоварва пръстите ни.