Как дрехите влияят върху кожата и здравето

1
158
Добави коментар
pupidrupi
pupidrupi

Като разумни хора, ние правим всичко възможно, за да ограничим типа химикали, които влизат в тялото ни. Повечето от нас правят това, като търсят биологична храна, отглеждана на местно ниво. Някои от нас правят още една крачка напред и използват изцяло естествени продукти за почистване на тялото и организма.

Рядко обаче отделяме много време за размисъл, когато решаваме коя дреха да закупим.

Знаете ли, че процесът, който се използва за обработка на памука в любимия ви чифт дънки, може да включва над 8000 химикали?

Много от тях не са доказани като безопасни за усвояване от тялото ви – всъщност някои от тях имат потенциално вредни странични ефекти.

Все още не си хвърляйте дънките. Има начини, по които можете да вземете информирани решения, за да сведете до минимум риска от неизвестни химикали да попаднат в кръвта Ви.

С помощта на експертите от онлайн магазина pipilota.bg подготвихме списък за наблюдение на химикали, които трябва да избягвате при покупката на дрехи:

Вредни химикали в дрехите
Триклозан

Може да не сте чували триклозан, но ако сте слушали новини за скорошните забрани за антибактериален сапун, виновник е триклозанът. Химикалът е изтеглен от рафтовете в редица почистващи и антибактериални продукти.

Списък на вредните нежелани реакции е показан при животни, които са били тествани след контакт с веществото, като липса на сърдечна функция, мускулна функция и свиване на скелетната мускулатура.

Проучванията са доказали, че триклозанът може дори да действа като разрушител на хормона, имитирайки естроген, което може да доведе до повишен риск от рак на гърдата.

Този антибактериален химикал може да крие рискове за здравето като бактериална резистентност или хормонални ефекти, но въпреки това все още се крие в някои от любимите ви облекла.

Тъй като триклозанът често се използва като покритие в антибактериални и антимикробни продукти, най-често се среща в дрехите за тренировки – особено тези, които твърдят, че отблъскват петна и пот.

Закупуването на дрехи от естествени тъкани е най-добрият начин да се избегнат триклозан и други вредни химикали за дрехи. Ако обаче трябва да закупите синтетични тъкани, уверете се, че любимата ви марка е удостоверена с bluesign ®. Това означава, че вредните вещества са изключени от производствения процес, което гарантира безопасен и екологичен краен продукт за потребителите.

Наночастици

Наночастиците са технология, която производителите на облекло използват в дрехите, за да направят тъканите устойчиви на ултравиолетови лъчи и да минимизират растежа на бактерии. Те се намират най-вече в – познахте – тренировъчно облекло.

Предназначената полза от наночастици върху тъканите е да се сведат до минимум миризмите от тренировка или повишено ежедневно износване, но това, което не виждате често на етикета, е, че тези наночастици са съставени от сребро, цинков оксид и титанов диоксид. Всъщност те са толкова малки, че могат да се абсорбират в кожата ви; изпотяването по време на тренировка ускорява този процес.

Страничните ефекти от поглъщането на високо ниво на наночастици все още не са доказани, но едно проучване предполага, че ако носите тези спортни материали, докато се потите, ще се изложите на повече от „трикратната сума, която бихте получили, ако вземете хранителна добавка, която съдържа сребро. “

Повърхностноактивни вещества и ксеноестрогени

Питали ли сте някога защо вашият контейнер за перилен препарат ви предупреждава да избягвате контакт на продукта с кожата си, въпреки факта, че той се използва за пране на дрехи, които са в контакт с кожата ви през целия ден?

Вашият препарат включва „списък за пране“ с химикали, които могат да нарушат естествените процеси на тялото ви. Много препарати за пране съдържат повърхностноактивни вещества, които не само изсушават кожата ви, но и премахват естествените масла, от които кожата ви се нуждае за защита срещу болестотворни бактерии.

Същите тези детергенти включват и ксеноестрогени, които също като триклозан могат да предизвикат естроген-подобни реакции в организма. Това може да причини различни странични ефекти, като намалена плодовитост при мъжете и повишен риск от рак на гърдата при жените.