Космическият кораб Старлайнър бе сглобен с неговата ракета-носител Атлас 5 за предстоящия му полет

1
142
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техници сглабят кораба „Старлайнър“ с неговата ракета-носител „Атлас 5“. Photo credit : Boeing/Damon Tucci

18 юли 2021 г. 08:30 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 17-ти юли, беше изпълнена една от най-важните стъпки преди предстоящия полет на космическия кораб „Старлайнър“ – неговото цялостно сглобяване и окомплектоване с ракетата-носител „Атлас 5“. 

Стартът остава насрочен за 30-ти юли в 21:53 ч. българско време. 

Напомням на читателите, че целта на мисията е безпилотна демонстрация, включваща излитане, скачване с Международната космическа станция, разкачване и завръщане. Стига всичко това да мине според очакванията, НАСА и компанията-разработчик Боинг ще потвърдят, че корабът е годен за превоз на хора. 

Това ще е вторият безпилотен космически полет за „Старлайнър“. По време на първия полет на 20-ти декември 2019 г. неустановен дотогава софтуерен проблем доведе до отклонение на работата на бордовия часовник и „Старлайнър“ не сполучи да запали двигателите си за сближение с Международната космическа станция. Така екипът на мисията бе принуден да вземе спешни мерки за спасяването на кораба и да го върне на Земята два дни по-късно. Кацането бе успешно, но след няколко месеца стана ясно, че е имало втори софтуерен бъг, който е можел да застраши „Старлайнър“ при разделянето на командния от сервизния модул – критично важна операция преди навлизането в атмосферата. Впоследствие разследващата комисия констатира, че Боинг са пропуснали да проведат ред наземни изпитания. Сега компанията е съгласна на нова безпилотна мисия.

Общата продължителност на тази мисия ще е между 5 и 10 дни от старта до завръщането. 

Източник: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/