Случаят д-р Балтов: драмата на една несъстояла се здравна реформа

1
115
Добави коментар
Novetika
Novetika

„Случаят д-р Балтов“ удари като с юмрук по масата и привлече вниманието към най-болезнената сфера – здравеопазването.

Проф. д-р Асен Балтов беше уволнен от министъра на здравеопазването с обвинения, които работещите в Пирогов не приеха и излязоха на протест. Те излязоха на протест най-вече в своя защита, защото се почувстваха обидени от аргументите на министър Стойчо Кацаров за уволнението на директора на болницата.

Колегите на професора застанаха не просто срещу явно реваншисткото уволнение. Те застанаха срещу обвиненията, че болницата източва здравната касата, т.е. краде, че в нея се издават фалшиви болнични листове, с фалшиви диагнози, че се подправят подписи и документ и всичкото това с цел източване на касата и лично облагодетелстване.

Никой, обаче, не вярва на тези аргументи по простата причина, че явлението „издаване на фалшиви диагнози“, описването в амбулаторния лист на дейности, които никой никога не е правил, необосновано хоспитализиране, принуждаване на пациентите да плащат за услуги, които всъщност се поемат от касата, не е от днес, нито от вчера. Тези явления се родиха с узаконяването на така наречената „здравна реформа“, която има за начало Закона за здравното осигуряване от 1998 г.

Само архитектите на този закон знаят своите мотиви, да се превърнат здравните заведения в търговски дружества. Вероятно намеренията им са били благородни, но резултатите са плачевни.

Случаят Балтов изведе на преден план всичките безобразия, които се вършат в здравните заведения през всичките тези станали вече 23 години. Не че преди не е имало вой по тази тема, но сега тя получи особено силен отзвук заради политическия градус, породен от избори, служебно правителство и огромни очаквания от страна на хората.

Макар че д-р Илко Семерджиев, основният автор и апологет на този закон, в едно свое интервю казва, че реформата не е завършена, смело можем да кажем, че докато тя завърши, ние ще сме довършени. Хората отдавна наричат българското здравеопазване „здравепогазване“. Легенди се носят за доходите, които си докарват лекарите и за стотиците болни огорчени от безобразната материална база, особено в държавните и общински болници в провинцията. От недостига на лекарства и консумативи, и от принудата, болните сами да си ги доставят. От грубото отношение на лекарите, които гледат на пациентите като на банкомат.

Нещо някъде изначално е сбъркано

Но как и защо се стигна до тук, как и защо се стигна до понятието „мафия в бели престилки“? Самият сегашен министър Кацаров заговори за „медицинска олигархия“.

Случаят Балтов е от изключително значение, не заради самия него, а заради категоричното поставяне на въпроса: „Какъв е този Закон за здравеопазването, който произвежда богати лекари и омерзени пациенти“? Нещо някъде изначално е сбъркано, някой някъде е сключил договор с дявола в името на печалбата и за сметка на хората.

И сега да се изкарват всичките недъзи на тази система и да се внушава, че едва ли не всички са ангели, но видите ли, ей тези двама-трима водещи медици са гнилите ябълки, е нечестно и невярно. И като ги отстраним, какво? Нищо. Само на тяхно място ще застанат други лица, но при същите условия и те ще изгният.

Поклон пред лекарите и тяхната жертвоготовност по време на тази ужасна пандемия, поклон пред избора, който са направили да се грижат за здравето и живота на хората, но истината е, че поставени в комерсиални условия, щат не щат, ще се комерсиализират.

И все пак, някой трябва да понесе отговорността за това ненормално изкривяване на целите и смисъла на лекарската професия, на превръщането на призваните да лекуват, в търгаши. Някой трябва обясни защо лекарите са принудени да фалшифицират диагнози и хоспитализации, за да не изпадне болницата им в дългове, което пък ще доведе до намаляване на доходите им или още по-лошо – до загуба на работа и възможност за реализация.

И тук, господин министърът, прокламаторът на морални принципи и ценности, ще трябва не да погва политически неизгодни лекари, а да се възползва от позицията, която заема и да се извини на съсловието и на болните. Да се извини, че той, като един от поддръжниците и съавтори на този нескопосан закон, носи голямата вина за днешното състояние на българското здравеопазване. Да се извини и да си поправи грешката.

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com