Горивната система на новоизстреляния модул Наука не работи

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

Европейската роботизирана ръка към МЛМ „Наука“. Фото: РКК Енергия

22 юли 2021 г. 12:30 ч.

Светослав Александров. Руският модул „Наука“, който вчера беше изстрелян от космодрума Байконур в Казахстан посредством ракета-носител „Протон-М“, е претърпял сериозна техническа повреда. Според информация, публикувана на авторитетното руско научно-популярно списание „N+1“, горивната система е отказала. „Наука“ трябва да запали двигателите си четири пъти, за да се скачи с Международната космическа станция, но междувременно е станало ясно, че заради повредата може да няма достатъчно гориво.

Според авторитетния космически журналист Анатолий Зак (източник) специалистите се опитват спешно да намерят разрешение на проблема. Модулът може да остане около Земята за не повече от 30 обиколки, преди да изгори в атмосферата. 

Напомням на читателите, че именно горивната система на „Наука“ създаде толкова главоболия и беше причина за основните отлагания на полета. Преди няколко години в общественото пространство изтече информация, че заради производствен дефект в резервоарите на модула има метални стружки. Почистването на стружките се оказа истинско предизвикателство – даже се обсъждаше възможност оригиналните резервоари (които са технология от 80-те години на миналия век и вече не са в производство) да бъдат премахнати и да бъдат монтирани нови резервоари от системата „Фрегат“ (но това щеше да наложи сериозни промени по корпуса на модула). В крайна сметка беше решено „Наука“ да се изстреля със стандартните резервоари и да бъдат почистени доколкото е възможно.

Според източник в ракетно-космическия отрасъл, който е дал коментар за „Н+1“, телеметричната информация от „Наука“ показва, че в горивната система е било отчетено повишено налягане и меховете в резервоарите (които са с формата на хармоника) са се скъсали, поради което горивото е излязло извън тях. Това означава, че част от горивото може да не достигне до двигателите, съответно „Наука“ изобщо да не успее се скачи с МКС.

Пак по информация от Зак, екипът на мисията ще се опита да запали двигателите до няколко часа, за да повдигне орбитата на модула и да го спаси от изгаряне в земната атмосфера. 

Засега Роскосмос отказва да излезе с официално становище, но е видно, че повече не може да се крие за проблемите с „Наука“. Разкачването на стария модул „Пирс“ (наложителна процедура, за да се освободи място за „Наука“), което беше планирано за утре, се отлага с около 24 часа, съобщава РИА Новости. 

Същевременно специалният банер, рекламиращ мисията на „Наука“, беше заличен от сайта на Роскосмос. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/