Опожариха статуя, символизираща китайския произход на COVID-19 (видео)

1
120
Добави коментар
Novetika
Novetika

Статуя, изобразяваща главата на китайския лидер Си Дзинпин, покрита с червените шипове на коронавируса, беше подпалена посред бял ден на 23 юли 2021 г. в парк в южната част на американския щат Калифорния.

Пожарът бил забелязан около 18:00 часа, а когато след час пристигнала пожарната кола, от скулптурата бил останал само постаментът.

Вандализирането на арт инсталацията „ККП вирус“ е дело на агенти на китайската комунистическа партия (ККП), смята авторът Чън Уеймин.

„Не очаквахме извършителите да са толкова нагли, да я подпалят посред бял ден“, каза Чън пред медии.

„Американската полиция подцени способността на ККП да мобилизира китайци зад граница.“

Палежът е атака срещу САЩ, смята Гупи Дун, един от основателите на парка Liberty Sculpture Park, където се намира статуята. По негови думи, това е така, защото това е първият в света паметник на коронавируса, а правителството на САЩ в момента разследва произхода му.

Паметникът е издигнат на 4 юни 2021 г., 32-ата годишнина от кръвопролитията на площад „Тиенанмън“, с цел да изобличи ролята на ККП в избухването на пандемията с COVID-19, взела над 4 милиона жертви по цял свят.

Изборът за поставяне на монумента в Liberty Sculpture Park не е случаен. Паркът представлява своеобразен скулптурен музей, чиято цел е да подпомогне китайското демократично движение и да послужи като място за възпоменание на жертвите на тиранията на ККП.

„Комунистите мразят и се страхуват от статуята толкова много, че искат да я унищожат и така да изличат вредата, нанесена от тази диктатура върху света, но няма да им се размине“, се закани Чън.

„Ще изградим нова статуя на коронавируса и ще приковем ККП на стълба на срама.“

Още атаки

Въпреки краткия си живот, паметникът с главата на Си Дзинпин, покрита с коронавирус и с изобразен сърп и чук на единия профил, е вече два пъти обект на опити за унищожение.

На 17 юли 2021 г. неизвестен нападател пробива дупка в статуята и изтръгва един от шиповете. Той избягва с кола, след като бива съзрян от служител на парка. Оттогава монументът е пазен нощем от доброволци.

Седмици по-рано, на 29 и 30 юни, Дун преживява две нападения на магистралата, след като си тръгва от парка.

Инцидентът на 30 юни изглежда като опит за убийство: камион го изпреварва неочаквано и след това рязко набива спирачки. Дун успява да избегне сблъсъка и минава в съседното платно. Тогава камионът отново се врязва в неговата лента и го изпреварва. Дун за малко не се блъска във возилото; спасява го единствено бързата му рекция да „убие“ скоростта.

След като записва видео от предполагаемото нападение и го публикува във Facebook, става ясно, че собственикът на камиона е калифорнийската фирма Arowana Inc, а името на шофьора е китайско: Мейжун Фу.

Според Дун, това е опит за покушение, свързан с ККП. Потърпевшият е докладвал за инцидента в полицейското управление в Коронадо, което в момента води разследване по случая.