Всичко, което трябва да знаете, за дренажа

2
532
Добави коментар
fire19
fire19

Когато човек реши да строи къща, то непременно тя трябва да бъде направена по безупречен начин, а нейните обитатели трябва да се грижат за нея и да я поддържат, за да допринасят за дългия й живот.

Нормално е в процеса на експлоатация на дома да се появяват “проблеми” от технически произход и да се наложи да се обърнете към коректна фирма за ремонт на къща, но все пак колкото по-грижливо подхождате, толкова по-малък е шансът да се стигне до големи щети.  

В строителството има различни методи, подходи и техники, които допринасят за цялостното функциониране на къщата и удължават експлоатационния период. Такива са отводнителните системи, познати още като дренажи на и около къщата. Сега ще поговорим именно за тях, защото те са основен помощник при борбата с влагата и подпочвените води. 

Защо да направите дренаж на къщата ви?

Проблемът с подпочвените води и влагата в почвата може да се прояви след години и в зависимост от климатичните условия. Всеки един професионален строител би ви посъветвал да направите дренаж на къщата като превенция от влага и наводнения на едни от най-податливите помещения като: мазета, килери, партери, гаражи. Представете си само последствията от високото натрупване на влага, която не може да излезе от вашия дом! Замислете се за гадния мухъл, за разрушените мазилки и замазки, за разронените стени… Ужасна картинка. Заслужава ли си да правите ремонт на всеки 5 години, например, или е по-добре да заложите в бюджета създаване на отводнителна дренажна система? Е, ако работите с кадърни майстори, те най-вероятно ще ви дадат доста добри аргументи защо трябва да се направи дренаж. И знаете ли какво? Ще бъдат прави. 

Дренажът ще укрепи цялостния вид на къщата, като ще създаде отводнителна система, което дългосрочно ще подобри експлоатационните свойства на вашия дом. Този вид строителна дейност е част от изкопните работи и може да се изгради преди или след самия строеж на къщата. И при двата варианта трябва да се начертае схема, да се предвиди какви материали ще се използват и какъв метод на работа ще бъде имплементиран в процеса по създаване на дренажна, отводнителна система.

Хидроизолация на основи на къща

Дренажът около къща е познат още като процес на хидроизолация на основи на къща. Хубаво е да се уточни за обща култура на потребителя, въпреки че става дума за едно и също нещо. Дългосрочно отводнителната система ще защити вашия дом от влага, мухъл, плесен и ерозия на стените. Предприемайки мерки за дренаж около къщата, вие си гарантиране красив и завършен интериор, особено ако живеете в по-влажен регион с доста висока концентрация на дъждове. 

Хидроизолация се прави на основите на къщата, защото те са в непосредствена близост до подпочвените води, чието влияние на може да се види с просто око, а с напредване на времето те биват разрушителни за цялостната конструкция. Опитните строители знаят какви материали, какъв подход и каква схема да използват точно за вашия проект. Затова не губете време в излишни размисли, а подсигурете дома ви с професионално направен дренаж според вашите нужди, проект и разбира се – хидроизолация, съобразена с вашия бюджет.