Шат на патката главата

1
149
Добави коментар
Novetika
Novetika

С тези думи: „Шат на патката главата“ шоуто на Станислав Трифонов години наред възбуждаше и довеждаше до пълен екстаз крехката аудитория на не малка част от българските млади хора.

„Шат на патката главата“! Колко бунтарско, колко готино и освобождаващо. Какво спонтанно отрицание на всичко, което е преди нас. Отрицание така характерно за тийнейджърската възраст. И колко брутално оскверняване една от най-хубавите детски песнички, по стихове на Иван Вазов.

„Питат ли ме дей зората ме огряла първи път.
Питат ли ме дей земята
що най-любя на света.“

Така започва урока на Вазов по патриотизъм. С въпрос към младостта: „Коя е земята, която най-обичаш, млади човече?“, пита патриархът на българската литература.

И изведнъж младият човек на България, който живее в 21-и век, под командата на едно пошло шоу, изпява отговора:

„Шат на патката главата“

Аудиторията на Славчо пееше и не разбираше какво се случва с душите и умовете им. Но авторите на това обезобразяване на стиховете на поета знаеха. Знаеха какво правят. Знаеха, че рушат авторитети, уважение, родолюбие, любов. Но все още не знаеха за какво ще им послужи формирането на това осакатено от тях самите поколение.

Защо тази грозна фраза беше прикачена към една от най-хубавите и патриотични песни на народа ни? От екстравагантност, от своенравие, от бунтарство срещу статуквото? А може би това е израз на обикновено хулиганство? Не. Това беше обикновен шоу трик – скандал.

Скандалът е най-ефективният способ на бледия, безличен, посредствен човек или група. Скандалът привлича погледите, предизвиква емоциите на хората. Скандалът те прави забележим. Започват да те чуват, да се съобразяват с теб, да се страхуват от теб.

Скандалът е в основата на това шоу, което днес скандално спечели властта, но скандално не може да поеме отговорност, не може да хване кормилото на властта, защото то умее само да руши, а не да управлява чрез знание ида гради.

Как допуснахме всичко това? Как? И сега се питаме коя е патката и чия глава е шатната? Отговорът е ужасяващ: България! България е патката и нейната глава е шатната.

Почивай в мир, учителю Вазов. Почивай в мир. Защото рано или късно младите хора ще разберат, че лъжата винаги е лъжа, истината винаги истина. А тя за всички нас ще звучи в стиховете ти и ние, българите ще отговорим на въпроса ти чрез твоите стихове:

„Дето ази и да трая –
за теб мисля и горя,
в теб родих се и желая
в теб свободен да умра.“

Свободен, а не марионетка, на която ѝ дърпат конците хора със съмнителен морал и без съмнение с огромни амбиции, но без възможности да ги осъществят. И, както вече писа Novetika.com, Шоуто трябва да спре!

Мненията, изразени в тази статия, принадлежат на автора и може да не съвпадат с позицията на Novetika.com