BLM подкрепиха комунистическия режим в Куба, обвиниха САЩ за протестите

1
168
Добави коментар
Novetika
Novetika

„Животът на чернокожите има значение“ (Black Lives Matter, BLM) за пореден останаха верни на своята идеология. Марксистката организация обвини правителството на САЩ за гражданските вълнения в Куба, избухнали в началото на юли.

Хиляди демонстранти в няколко града на островната държава развяха американски знамена и настояха за прекратяване на комунистическата диктатура и повече свобода. В отговор, правителството спря достъпа до интернет в страната и приложи сила за потушаване на бунта.

„BLM осъжда нечовешкото отношение на американското правителство към кубинците и го призовава незабавно да отмени икономическото ембарго срещу страната“, се казва в изявление от 15 юли 2021 г.

Търговските санкции на САЩ спрямо Куба са в сила от 1958 г., заради нарушения на човешките права. През 2016 г. президентът Барак Обама се опита да ги вдигне, но Конгресът отхвърли искането.

„Тази жестока и нечовешка политика, целяща да дестабилизира страната и подкопае правото на кубинците да избират собствено правителство, е в основата на настоящата криза в Куба.“

BLM по-натам обясняват, че от 1962 г. насам, САЩ причиняват болка и страдание на народа на Куба, като не му позволяват достъп до храна, лекарства и оборудване. Според изявлението, това струва на малката островна държава около 130 милиарда щ.д. (214 милиарда лв.) и затруднява развитието на местната хранителна промишленост и борбата с COVID-19.

„Народът на Куба е наказан от правителството на САЩ заради желанието си за суверенитет. Лидерите на САЩ се опитват да смажат тази революция от десетилетия. Вместо дружба, уважение и добра воля, правителството на САЩ причинява единствено страдание на 11 милиона жители, от които 4 милиона чернокожи и цветнокожи.“

Благодарност към кубинския комунистически режим, скръб по Кастро

В същото време BLM благодариха на кубинското правителство за предоставеното през 1984 г. от Фидел Кастро политическо убежище на екстремистката Асата Шакур, член на радикалната терористична организация „Черните пантери“.

„Като бореща се за промени институция на чернокожите, ние сме особено благодарни на Фидел, че подслони Мама Асата Шакур, която продължава да ни вдъхновява“, писаха в същото изявление BLM, по повод издирваната от ФБР терористка.

Съпричастността на BLM с комунистическия режим в Куба не е прецедент. През ноември 2016 г. организацията публикува прочувствено послание по повод смъртта на диктатора Фидел Кастро.

„Изпълнени сме с много емоции, събуждайки се в свят без Фидел Кастро. Изпитваме непреодолимо чувство на загуба, смесено със страх и безпокойство. Въпреки че няма лидер без недостатъци, трябва да се опълчим срещу десницата и защитим El Comandante (Командира).

Докато Фидел се издига към царството на предците, ние се осланяме на неговите напътствия, сила и мощ, като отново се посвещаваме на борбата за всеобща свобода… Fidel Vive! (Да живее Фидел!)“

Реакции на американски политици

Изявлението на BLM предизвика остри реакции от американски политици и експерти.

Тед Круз, сенатор републиканец от щата Тексас и син на кубински имигрант, обвини организацията, че се застъпва за комунисти.

„Срамота! Групата BLM (финансирана от големи играчи в корпоративна Америка) е основана от открити марксисти и докато милиони кубинци рискуват живота си, за да извоюват свободата си, BLM застава зад комунистическата диктатура.“

Марко Рубио, cенатор републиканец от щата Флорида, също от кубинско потекло, написа в Twitter:

„Рекетьорската клика, позната като BLM, днес си взе почивка от изстискването на милиони от корпорации и закупуването на лични имения, за да окаже подкрепа на комунистическия режим в Куба.“

Рубио визира неотдавнашната покупка на имот за 1.4 милиона долара (2.3 милиона лв.) от една от основателките на BLM, Патрис Кулорс. Имотът е в луксозен квартал на Лос Анджелис, населен предимно с бели.

„Готов съм да помогна на лидерите на BLM да емигрират в Куба“, писа Рубио в друг туит.

Рик Скот, друг сенатор републиканец от щата Флорида, също се възмути от BLM в Twitter:

„Радикалната левица е полудяла. BLM обвинява Америка за жестокостта и потисничеството на режима на Кастро и видни демократи-социалисти копират техните възгледи. Свободолюбивите американци застават зад народа на Куба, а не зад режима, който ги потиска.“

Джанкарло Сопо, стратег по комуникациите във втората предизборна кампания на 45-ия американски президент Доналд Тръмп, заяви в Twitter:

„Отвратително! Въпреки убийството и побоя на протестиращи от кубинската диктатура (много от които чернокожи), изявлението на BLM за Куба осъжда САЩ, възхвалява режима на Кастро и не споменава зверствата, извършени от диктатурата.“

Майкъл Маккол, лидер на Комисията по външни работи към Долната камара на Конгреса на САЩ (Републиканската партия), коментира на свой ред в Twitter:

„Докато чернокожите кубински активисти са бити от режима и гният в затворническите килии, марксистките срамно пренебрегват техните призиви за свобода.“