Инцидентът с руския модул Наука е бил по-сериозен, отколкото първоначално ни бе съобщено

1
153
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: „Наука“ е в състава на Международната космическа станция. Photo credit : NASA TV

3 август 2021 г. 13:40 ч.

Светослав Александров. Инцидентът с новопристигналия на МКС руски модул „Наука“, при който двигателите на модула се запалиха спонтанно и неуправляваемо, се оказа по-сериозен, отколкото първоначално ни бе съобщено. 

Това стана ясно след репортаж на The New York Times. Космическият журналист Дъг Месер допълнително разясни какво се е случило. 

Скоро след инцидента НАСА оповести, че след запалването на двигателите на „Наука“ наклонът на станцията се е променил с 45 градуса. Но тази първоначална оценка бе погрешна. Сега се смята, че МКС е направила едно завъртане и половина, преди положението да бъде овладяно. Руският модул е избутал надолу задницата на станцията, а предницата е изскочила нагоре. „Това е почти като акробатично салто“, съобщава Зебулон Сковил, полетен директор към НАСА. 

Но това не е всичко. Още по-сериозно е, че модулът „Наука“ е могъл да се управлява единствено от контролния център в Русия. Астронавтите на МКС не са разполагали с никаква възможност да му спрат двигателите. 

Всичко това показва, че обстановката е била изключително критична. Очевидно станцията е била спасена поради факта, че за 15 минути модулът „Наука“ изразходил всичките си запаси от гориво и така астронавтите на МКС са успели да коригират нейната ориентация. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/