Полетът на Старлайнър се отлага за неопределено време заради технически проблем

1
113
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: ракетата „Атлас 5“ е готова за изстрелването на кораба „Старлайнър“. Photo credit : ULA 

4 август 2021 г. 17:20 ч.

Светослав Александров. Втората демонстрационна космическа мисия на кораба на Боинг „Старлайнър“ се отлага за неопределен срок, съобщи компанията. Причината – технически проблем с клапаните на горивната система. Неприятното в случая е, че ако проблемът не бъде решен възможно най-бързо, „Старлайнър“ няма да напусне Земята още дълго време поради натоварения график на НАСА, който приоритизира други мисии. 

Съгласно съобщение, публикувано на страницата на Боинг, инженерите са успели да отхвърлят редица възможни причини за аномалията, в това число и софтуерен бъг. Счита се, че има два вероятни варианта – клапанът не е позициониран правилно, или има проблем с някакъв дефектен датчик. 

Засега обаче ракетата-носител „Атлас 5“ заедно със „Старлайнър“ трябва да бъдат върнати обратно в хангара, за да могат техниците да работят и да направят диагностика. Никой не знае колко време ще отнеме тя. 

Работата е там, че мисията на „Старлайнър“ е демонстрационна и като такава тя не е приоритетна за Международната космическа станция. Ако корабът не отлети до средата на месеца, НАСА ще се фокусира върху следващата редовна експедиция на СпейсЕкс – товарната на „Карго Драгън“, планирана за 28-ми август. Този кораб ще престои месец на МКС, след което през втората половина на септември ще се разкачи. Но тогава възниква друго усложнение. През октомври предстои изстрелването на автоматичната междупланетна станция „Луси“ до Троянските астероиди, а междупланетните полети се ползват с абсолютен приоритет. Подобно на „Старлайнър“, „Луси“ също ще разчита на ракета „Атлас 5“ и не е възможно за компанията-оператор Юнайтед лонч алайънс подготвя едновременно два старта на „Атлас 5“. 

„Става все по-трудно да опрадаваме вечните отлагания и надхвърлянето на разходите с мантрата „космосът е труден“, особено когато имаме конкурент, който последователно успява да е по-бърз, по-евтин и по-способен“, пише инженерът и космически журналист Адам Хюго. И е напълно прав.

Както съм казвал нееднократно – старият космически отрасъл (Боинг, Локхийд, Нортроп, за разлика от модерните компании като СпейсЕкс, Рокет Лаб, Астра и т.н.) представлява роскосмосът на САЩ. Имаме два свята – единият е излишен. Да, и при СпейсЕкс понякога възникват проблеми, но вертикалната интеграция на компанията позволява цялостен контрол върху производствената верига и така трудностите се коригират бързо (често пъти в рамките на часове). При класическите аерокосмически корпорации отговорностите биват делегирани хоризонтално, аутсорсвайки ги върху различни поддоставчици (често пъти умишлено позиционирани в ключови щати, за може проектът да се хареса на политиците и парите да текат). Резултатът е, че процесът е тромав и неоптимизиран. Помните ли случая как корабът „Орион“ се оказа повреден и дефектният компонент се оказа локализиран на такова място, че не може да бъде изваден лесно и подменен? Съответно, НАСА ще го изстреля до Луната с дефекта. Класически пример…

Ако мисията на „Старлайнър“ бъде отложена с месеци, ще е изключителна ирония „Старшип“ да излети до орбита преди това… 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/