Блу Ориджин: Старшип е ненадежден проект, не е летял в орбита.

1
125
Добави коментар
redbul80
redbul80

4 август 2021 г. 17:55 ч. Блу Ориджин с нова атака спрямо СпейсЕкс. Компанията публикува нова инфографика, в която разкритикува проекта „Старшип“.

Основната критика на фирмата на Джеф Безос е, че за да може да бъде доказана системата „Старшип“, тя трябва да премине през повече от 10 полета на „Суперхеви“, докато Блу Ориджин следва да проведе само три мисии на лунния модул, проектиран с вече утвърдени технологии.

Ако не можете да си спомните къде вече сте го чували подобно нещо – същият аргумент беше изказван, когато НАСА се довери на СпейсЕкс за „Крю Драгън“ и превозите на астронавти до МКС. Докато „Крю Драгън“ и конкурентният кораб на Боинг „Старлайнър“ бяха в етап на разработка, от Боинг не спираха да ни облъчват с информация как разполагат с готова и утвърдена ракета „Атлас 5“, докато „Фалкън 9“ трябваше да проведе седем последователни и успешни полета. Ха познайте днес кой вози астронавти до МКС и кой е корабът, който непрекъснато бива отлаган 🙂 

Що се касае до Джеф Безос, може би критиката му би била основателна, ако някой ден успее да изпрати спътник в орбита. Но това все още не е е случило. Междувременно предприемачът е добре да се замисли защо НАСА се доверява на „Старшип“. Дали няма нещо общо с факта, че корабът и неговата ракета „Супер Хеви“ са вече налице, докато „Блу Муун“ съществува само на картинка? 

Чакам Блу Ориджин да се фокусира върху реалния хардуер, а не върху инфографики.

Credit : Blue Origin