Празникът на пъпеша почете традициите в каварненското село Българево (фотогалерия)

1
121
Добави коментар
Novetika
Novetika

За 11-а година каварненското село Българево стана домакин на Празника на пъпеша, като в два дена, 31 юли и 1 август 2021 г., събра на площада пред кметството стотици любители на ароматния летен плод от района и чужбина.

Но освен да носи забавление, ежегодният фестивал има още една, по-висша мисия.

„Българево има традиции в отглеждането на пъпеши; тук има фамилии, които от поколения се занимават с това“, каза Красимир Митев, председател на местното читалище „Народен будител – 1940“ и организатор на събитието.

„Идеята е да покажем уважение към тях и да популяризираме техния труд.“

Именно на производителите на пъпеши беше посветен първитя ден от фестивала: те показаха най-добрите образци от своята реколта и ги предложиха за дегустация. Измежду тях бе избран „пъпешар на годината“: тази година журито присъди грамоти в две категории.

Със званието „най-сладък пъпеш“ беше отличен представител от урожая на Петър и Стефка Георгиеви. Те са представители на фамилия, която отглежда пъпеши от няколко поколения.

А в категорията „най-голям пъпеш“ победители станаха Димитър и Димитричка Педакиеви, с техния гигант от 6.700 кг.

 

Неслучайно наричат Българево меката на пъпешите. Над 10 тона пъпеши се изнасят всеки ден от селото, по думите на кмета Георги Янев. А над 500 декара от неговото землище са засети именно с жълтия вкусен плод. Заради силните дъждове тази година, реколтата е по-слаба, обясняват местните земеделци, тъй като влагата предизвиква загниване корена на растението.

Детско хоро на мегдана

Във втория ден, главни герои бяха децата. В 19:00 часа, отново на площада, се събра многолюдна тълпа от малчугани и техните родители, баби и дядовци. На големи маси, доброволци режеха сочни пъпеши и предлагаха на всички да си вземат колкото парчета искат.

Скоро започна и развлекателната програма. На сцената излязоха изпълнители от читалище „Съгласие“, най-старото в Община Каварна, навършило 130 години през 2020 г. Художественият ръководител на младите певчески таланти е Надя Ботева, съорганизатор на детската „Мелодия на годината“ в България. За доброто настроение на малки и големи се погрижиха и две млади гост-певици, от Шумен и Варна.

Последваха състезателни игри за събиране на пъпеши с препятствия и надяждане с пъпеши. В тях се включиха десетки деца, всички от които получиха като награда жълти тениски с логото на празника.

Накрая, по отколешна традиция в Българево, празникът завърши с детско хоро на мегдана. Деца, родители и организатори на събитието се хванаха за ръце и танцуваха под ритмичните звуци на правото хоро.

Митев прикани още отсега всички догодина да дойдат на следващото, 12-о издание на Празника на пъпеша в Българево. През 2022 г., той ще се проведе на 30 и 31 юли 2022 г., събота и неделя.