Енергийна ефективност у дома ?!

1
132
Добави коментар

Може ли енергийната ефективност на една къща да бъде точно измерена?

Енергийната ефективност може да бъде с доста ниски данни и то благодарение на лоши методи за изолация, утопление или дори конструктивни проблеми. В тази статия ще обясним някои неща, както и ще ви дадем полезни прдложения, които биха могли да спомогнат да намилте вашите разходи за утопление, което да превърне вашия дом по-еко настроен.

Важността на енергийно ефективния дом

Енергийната ефективност на старото строителство или некачествено на блокове и къщи има дълбоко отражение върху три ключови области:

Разходи за домакинствата
Въглеродните емисии в атмосферата от утопление на твърдо гориво
Натоварването на електрическата мрежа от по-стари електрически утоплителни уреди.

Домовете имат значителен принос за емисиите на парникови газове, което представлява около 20% от общите въглеродни емисии в България. Противно на това в ковто правителството обвинява гражданите, че главен източник на вредни газове е позлването на твърдо гориво за утопление. Всъщност ТЕЦ или парни централи на училища, частни домове, хотели, промишленост и МПС със дизелово гориво са основните замурсители на въздуха, но това е друфа тема.

Изтичане на въздух намаляват енергийната ефективност

Много от домовете изпускат въздух, което оказва голямо влияние върху тяхната енергийна ефективност. Старите жилища, но дори и при новите строителства се допуска голямо изпускане на въздух, което допринася за похабяване на топлоенергията и съответно енергийната ефективност.

За щастие, много от проблемите могат да бъдат решени лесно и за много по-малко от добавянето на други енергоспестяващи мерки, като например слънчевата енергия, ветро енергия и други методи.

Некачествени монтажи

Дори ако разполагате с най-ефективната дограма, лошото инсталиране може да означава, че ще загубите много енергийна ефективност. Не само, влияние могат да окажат и монтажите на врати и дори климатици, а за съжаление това е доста често срещан проблем. Тъй като липсва и контрол на качеството за строителни работи, това се допуска лесно и строителните фирми, не ги интересува особено.

Как да повишим енергийната ефективност на нашия дом ?

Като се има предвид, че 38% от потреблението на енергия от домакинствата идва от отопление и охлаждане, има няколко начина за увеличаване на икономиите на енергия.

Изолация: Слагането на вънпна изолация е минималното което можете да направите за добра топлоизолация и по-малко загуба на топлина, като през лятото ще поддържа и по-добра температура. Освен задържането на топлина по-този начин, няма да се налага през лятото да охлаждате повече. В комбинация с това можете да изолирате и покрива си по различни начини според типа който имате изграден. В комбинация с това, вътрешната изолация, ще доведе до още по-добри резултати. Всичко това, може да ви даде около 70 % по-добра енергийна ефективност и в подобни проценти повече спестени средства за изразходвана енергия. Важно е и монтажа на изолацията да бъде качествен, следете за това, защото в България много често не се извърпва добре. Монтажа на вънна изолация НЕ трябва да се извършва на ”топки” лепило слежени на различни места, а с цялостно замазване на плоскостта на ”гребен”

Предотвратяване на изтичане на въздух: Доброто уплътняване, което предлага дограмата, може да спести до 25% от сметката ви за ток. В комбинация с вътрешна и външна изолация няма да се появява конденз и мухъл. Въпреки всичко е добре да помислите и за монтиране на вентилатори и вентилационни отвори, които се затварят автоматично, както и за запечатване на вратите с тапа в долната част на рамката.

Подова настилка: Подовата настилка е често пренебрегвана по важност. А хубаво ли вие огато стъпвате по чорапки през зимата на плочките ?! Надали. Всеки иска да ходи свободно и краката му да дишат, но това във дом със плочки, мокет или гранитогрес ( колкото и да е красив ), без чехлички е невъзможно и гаранцията да се разболеете като ходите боси е огромна, без да се налага да излзиате навън…. Неприятно нали ? Бихме препоръчали да се насочите към ламинат, тъй като под него се слага лист, който малко или много изолира и ако имате възможност подово отопление ( електрическо или парно ).

Отопление: Нашите съвети са да изпозлвате инверторни климатици и ако имате възможност поне среден клас. Възможно е да си изградите локално парно отопление със газов или електрически котел.

Допълнителни съвети: Монтирайте си нисък клас соларни панели, които можете да ползвате за осветление, телевизори, компютри, зареждане на мобилни апарати, лаптопи, кафе машина и други не изискващи голямо количество енергия. Повярвайте, доста ще се отрази на сметката ви, тези на пръв поглед малки консуматори в голям брой всъщност изразходват доста електричество.