Осем домашни ремонта, които и сами можете да направите и осем за, които ще ви е нужен майстор

1
155
Добави коментар

Спестяването на пари не е единственият фактор, който трябва да се вземе предвид при ремонт или подобрение на дома. Трябва да знаете, че има неща, които ако не разбирате по-добре да наемете професионалист.

Когато става въпрос за поддръжка и ремонт, професионалният труд често може да бъде една от по-скъпите части в бюджета. Докато много хора ще изберат да спестят пари, като правят голяма част от работата си сами. Обаче, не всеки притежава необходимите умения, за да успее да направи някои от нещата, дори и с помощта на онлайн видеоклипове с инструкции. Опитът да си го направите сами, без внимателна подготовка и пълно познаване на задачата, всъщност може да доведе до разходи, които далеч надвишават бюджета ви, поради ”проба, грешка;;. Дори и да имате опит и ”ноу-хау”, важно е да вземете предвид времето, материалите, инструментите и разрешителните ( ако са необходими ), необходими за подобряване на дома.

И така, как да разберете с кое ще успеете да се справите и за кое ще ви се наложи да потърсите професионална помощ ?

Поправяне на изпускащи тръбиРешението: Тук решението зависи най-вече от сложността на проблема и произхода.

При теч от кранче, снадка или тапа, можете със леки и бавни движения да притегнете гайките и след всяко притягане да изчаквате за да видите дали няма да продължи теча. При PVC тръбите, положението със сигурност ще изисква повикването на професионалист. Ако притежавате метални тръби за водните пътища ( от старите ), в зависимост къде е теча и има ли възможност, ако е с нарушено покритие, можете да опитате със гумено уплътнение и върху него, да притегнете една скоба. Препоръчваме ви обаче да си повикате специалист и да подмените тръбите по възможност.

ТапетиРешението: Можете и сами ;).

Със сигурност е голямо предизвикателство занимаването със тапети. При висящи тапети, може да се презалепят частично, но преди всичко трябва да се открие отговор на въпроса ”защо са се разлепили”, тъй като, обикновено се случва при наличие на влага на съответното разлепено място. Едно време лепилата са били много силни и трудно се махат стари тапети лепени с тях. При взето решение за подменянето на тапетите, махането си е доста голяма игра и хамалогия със сигурност, помощ от приятел няма да Ви е излишна. Може да се махат с вода, но в днешни дни вече съществуват и специални препарати, с които да ги напоите и разлепите доста по-лесно, от колкото с вода, парцал и шпатула.  Все пак, съветваме ви да внимавате, да не кривите или оставяте мехурчета. Бъдете внимателни, работете бавно и спокойно. При видян останал мехур, го отстранете по възможност на момента, преди да е засъхнало, притискайте и така нататък.

Боядисване на външността на вашия домРешението: Наемете професионалист.

Боядисването на екстериора на една къща е голяма и тежка работа. Разбира се, зависи дали само ще пребоядисвате, без нищо друго да правите или ще правите изолация и т.н. За мазилка, изолация и фасадни работи, като цяло със сигурност ще ви трябват професионалисти със подходящото оборудване и опит. Изискват се различни детайли, изчакване, инструменти, стълби и т.н. Но ако само ще пребоядисвате, взимате си валяк, дълъг прът за валяк и започвате само  ???? Разбира се, в повечето случаи надали само от това ще се нуждаете, но…

Премахване на пукнатиниРешение: Наемете професионалист.

Премахването на пукнатини е доста често срещан проблем напоследък. Доста неприятен ремонт, но може да стане дори по-неприятен, ако се окаже че под пукнатината мазилката или шпакловката е надигната. Вариант е да намажете пукнатините ( ако не са кухи отдолу ) с агент, който да ги омекоти, след което леко да се престържат, намазвате със Боро Контакт, взимате лента с мрежичка, запълвате и шпакловате. Въпреки всичко, вероятно вие няма да можете да заравните и кръпките ще си личат със сигурност. Може да загладите със шкурка, грундирате и боядисвате.

Интериорно освежаване.Решение: Опитайте се да го направите.

Едно време, бабите варосваха, стени с мазилки, без шпакловки и заравняване и тем подобни екстри…., защото мазилката въпреки кривините и, нямаше падане.  В днешно време имаме богат избор, както от скъпи, така и от евтини материали, но поради остаряването на сградите, не са достатъчни. Въпреки всичко става по-бързо, лесно и има избор от евтини материали. Запълването на дупки, драсканици и други можете спокойно сами да го направите, ако са плитки, няма нужда от мазане със залепващ агент. Грундирате за да не си личат кръпките и за здравина, макар че напоследък е модерно директно боядисване и само при качествен ремонт се занимавате с грундиране на стените.

Смяна на кранче или смесител ( батерия )Решение: Опитайте се да го направите.

Нужни са ви само подходящите инструменти, кълчища или бяла изолираща лента. Сменят се лесно, не прекалявайте с натягането, защото повечето елементи за закрепване са от пластмаса, бакелит или тънък метал, които се чупят лесно. Гледайте да не кривите, за да не развалите резбите.

Монтаж на тоалетно гърнеРешение: Опитайте се да го направите сами.

Монтажът на тоалетна чиния е сравнително лесен. Има дори по магазините специални китове от типа ”How to”, както и обикновено артикулите имат инструкции за монтаж. По-сложените, като тези с вградени в стена водни резервоари и т.н., вече са друга територия, въпреки че и те идват с инструкции.

Инсталиране на осветително тялоРешение: Зависи от ситуацията, но вероятно можете и сами.

Електрическите ремонти и инсталации обикновено не са евтини. По-скъпи излизат малките нужди, честно казано.. Поемането на малко време за проучване и разбиране на вашата електрическа система може да ви даде необходимите умения, за да поемете някои електрически проекти сами. Когато се инсталира осветително тяло, проектите за ниско напрежение могат да се изпълняват безопасно от собственика, тъй като е по-малко вероятно да причинят структурни или телесни повреди. С това каза, ако не се чувствате уверени в знанията или уменията си или ако вашият проект е над 50 волта, най-добре е да се обадите на професионалист, казва Кийт Симнакър, собственик на Mr. Electric в Остин.

9 Инсталиране на вентилатор на тавана Присъдата: Наемете професионалист.

Инсталирането на вентилатор на тавана не е изключително трудно, но може да отнеме няколко часа в зависимост от вашия опит в поддръжката на дома и размера на вентилатора. Запазете този проект за професионалист, ако не ви е удобно да работите по стълба или ако задачата просто не работи, препоръчва Simnacher.

10 Добавяне на камбанки към вашия звънец Присъдата: Опитайте се да го направите.

Ако се интересувате от промяната на звука, който прави звънеца на вратата, помислете за добавяне на камбанки към съществуващата система на звънене. Това е проект с ниско напрежение, който не изисква ноу-хау на професионалистите, уверява ни Симнакър.

11 Кръпване на дупка в гипсокартон Присъдата: Опитайте се Направи си сам.

Почти всеки собственик може да закърпи дупки за нокти. Запълването на грозни дупки за нокти е лесен начин да направите стария гипсокартон нов. С помощта на шпатулен нож, попълнете всяка дупка с лека замазка и изстържете излишната стена. Изчакайте замазката да изсъхне и да опечете мястото, докато стане гладка. След това намажете ремонтираните петна с грунд. За по-големи дупки в сухото строителство е необходимо рязане, смяна, утаяване, залепване и шлайфане и трябва да бъдат запазени за професионалисти, за да се гарантира, че шевовете не могат да бъдат забелязани, след като са покрити с боя, казва JB Sassano, президент на г-н Handyman .

12 Почистващи улуци Присъдата: Опитайте се Направи си сам (ако ти е удобно на стълба).

Запушените улуци могат да доведат до натрупване на вода около къщата, изтичане в мазето и просмукване под сайдинга, причинявайки някои големи проблеми с мухъл и гниене, предупреждава Сасано. За да се предотврати този вид на водни щети, листата трябва да се почистват от улуци всяка пролет и есен. За едноетажни домове с ниво на заземяване около фундамента и опитен катерач на стълби – продължете напред и изпълнете задачата сами. Ние препоръчваме да правите този проект, когато някой друг е там, за да държи стълбата още и да помага. Ако не сте готови за предизвикателството да се движите или постоянно да се изкачвате нагоре и надолу по стълба и да изчиствате отломки, наемете някой, който да изпълни тази важна задача.

СВЪРЗАНИ: Какво трябва да знаете, преди да наемете някой да работи върху вашите улуци

13 Повторно фугиране на плочки Присъдата: Опитайте се да го направите.

Това обичайно домакинско поправка може да бъде направено от собственик на жилище, който се чувства удобно с DIY проекти. Повърхността на фугиращата плочка е порьозна, така че мръсотията може да попадне в пукнати фуги, което води до обезцветяване и по-нататъшно увреждане.

Първата стъпка в ремонта на варов разтвор е да изберете правилния. Изпълнението на фугите се състои от четири различни вида: шлифован, нешарпан, акрилен латекс или епоксидна смола. Измерете пространството между вашите плочки, за да разберете кой вид варов разтвор трябва да използвате. Ако пространството между плочките е по-малко от 1/8-инчов, използвайте калц, акрил или епоксидна смола. Ако пространството на фугиране е по-голямо от 1/8-инчов, се препоръчва да използвате шлайфан разтвор. Също така, не забравяйте да съвпадате с цвета на фугите, преди да направите окончателната си покупка! Следващата стъпка е почистването на зоната на фугиране. След това използвайте циментова замазка, за да отстраните всички повредени фуги и след това намажете ставите с мокър парцал. Смесете фугите в съответствие с указанията на производителя и започнете фугирането на плочката. Важно е да се запълнят напълно всички фуги и да се загладят по повърхността с влажна гъба, за да се отстрани излишният разтвор. Оставете фугата да се постави здраво и след това почистете с влажна кърпа.

СВЪРЗАНИ С: Как да почистите фугите по лесния начин

14 Инсталиране на формоване Присъдата: Наемете професионалист.

Не всички собственици на жилища имат електрически трион или умения за рязане и безопасно инсталиране на коронно леене, докато са на стълба. Измерванията трябва да са точни и съкращенията трябва да се подредят безпроблемно. Тази задача най-добре остава на професионалиста, освен ако не сте наистина опитен DIY-er, казва Сасано.

15 Смяна на врата Присъдата: Наемете професионалист.

Докато една нова врата може да помогне за увеличаване на пространството и намаляване на разходите за отопление и охлаждане, тези икономии се изразходват най-добре, за да се уверите, че работата по инсталирането е правилна. Според Сасано всеки основен ремонт на врати трябва да се обработва от професионалист. Например превръщането на два прозореца в отвор за красиви френски или плъзгащи се стъклени врати.

16 Определяне на прилепващ прозорец Присъдата: Наемете професионалист.

Има няколко причини, поради които един прозорец може да залепне. Това може да е натрупване на замърсявания и отломки в корпуса на прозореца. Проблемите в основата на дома ви могат да доведат до загуба на подреждане на прозорците и затъване. Понякога прозорецът се боядисва и затваря, преди да изсъхне напълно, което затваря прозореца. Високата влажност на въздуха може да доведе до набъбване на вратите и прозорците и да ги свърже в косяка. Фиксирането на забит прозорец често включва премахване на прозореца и може да изисква използване на шлифовъчна машина. Ако не сте изключително опитен в домашни ремонти и не разполагате с ноу-хау за безопасно използване на необходимите инструменти, оставете го на професионалистите.

 

ремонт, мазилка, интериорни врати, екстериор, съвети, как да, отпушване на канали, електрическа инсталация