АВАРИЯ: Индийската ракета GSLV се провали при опит за извеждане на спътник!

1
93
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : ISRO

12 август 2021 г. 16:40 ч.

Светослав Александров. Днес, на 12-ти август, в 03:13 ч. българско време, след продължителна пауза заради кризата покрай пандемията, Индия проведе първото си изстрелване за 2021-ва година. Но ракетата „GSLV“ не успя да изведе спътника „EOS-03“ в орбита. Аварията ще има сериозни последствия за страната, тъй като тази ракета е тясно свързана с пилотираните космически планове на индийците. 

В началото на полета всичко изглеждаше добре. Нямаше никакви отклонения от работата на твърдогоривната първа степен, нито на течногоривните странични ускорители (това е отличителна характеристика на индийските ракети – ракетните корпорации на останалите държави предпочитат основните ядра на първите степени да са на течно гориво, а спомагателните ускорители – твърдогоривни). Втората степен, работеща на течно гориво (хидразин и диазотен тетроксид), също изпълни задачата си безупречно.

Аномалията настъпи по времето на работата на третата степен, която е криогенна. Степента, по думите на журналиста Анатолий Зак, има своите корени в Русия. Нещо повече – първата версия на GSLV (т.нар. „Mk. I“) е използвала руски двигатели „РД-55“. Излетялата днес ракета (т.нар. „Mk. II“) бе оборудвана с двигател „CE-7.5“, индийски клонинг на „РД-55“. Индийците са съумели да клонират руските криогенни двигатели благодарение на сделка с Главкосмос, в хода на която получили два макета и четири годни за полет двигателя (източник).

Фактът, че „GSLV“ продължава да е проблематична ракета (макар и последните шест полета да са успешни), безспорно ще се отрази върху бъдещите планове на Индия да изпрати човек в космоса, пише Business Standard. Страната ще разчита на варианта „Mk. III“ за изстрелването на космическия кораб „Гаганян“.

Според индийската космическа агенция „Гаганян“ е вече в етап на разработка и са пуснати поръчки за производството на около 80% от хардуерните компоненти, нужни за конструкцията на кораба. 

Видеозапис от днешното изстрелване: Youtube връзка

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/

Добави коментар

Абонирай се
Уведомете за
0 Коментара
Inline Feedbacks
Виж всички коментари