Гореща новина: Блу Ориджин съди НАСА!

1
166
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от изстрелването на кораба „Ню Шепърд“ на 20-ти юли – това бе първият пилотиран космически полет на Блу Ориджин. Photo credit : Blue Origin

16 август 2021 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Драмата с невръчването на договор на Блу Ориджин за строежа на пилотиран лунен модул от страна на НАСА вече се развихри с пълна сила. Днес компанията на Джеф Безос започна съдебен процес срещу американската космическа агенция.

Новината бе съобщена от The Verge.

Напомням на читателите, че Блу Ориджин се съревноваваше със СпейсЕкс и Дайнетикс, но през април НАСА реши да се довери единствено на проектопредложението на СпейсЕкс. Съдебният иск на Безос постулира, че компанията е ощетена заради „незаконната и неправилна оценка на проектопредложенията“. 

Жалбата на Блу Ориджин вече беше отхвърлена в началото на този месец от официалния регулатор, който не установи никакви пропуски в работата на американската космическа агенция. Но Безос очевидно не иска да признае поражението и да се откаже да получи договор за $5.9 милиарда.

 

Експерти смятат, че и този път Блу Ориджин надали ще постигне желания успех. Но компанията вече привлече общественото внимание и съответно беше подложена на унищожителна критика в социалните мрежи. Много от космическите ентусиасти, както се вижда от този линк, са не просто разочаровани, а изпитват искрена неприязън към фирмата на Безос. Именно заради факта, че той, вместо да залегне на работата по ракетите „Ню Глен“ и най-сетне да достави двигателите „BE-4“ на Тори Бруно, разчита на адвокатите си. За над 20-годишното си съществуване Блу Ориджин има само едно-единствено постижение: суборбитален космически кораб „Ню Шепърд“, който през юли най-после летя с хора на борда. Но нищо по-сериозно. Не е чудно, че НАСА се доверява на СпейсЕкс, тъй като Мъск осигури на САЩ пълна независимост от Русия. Днес корабите „Крю Драгън“ и „Карго Драгън“ на СпейсЕкс са тези, които возят астронавти и провизии до МКС. Нормално е американската космическа агенция да повери строежа на лунния модул на тази фирма, която го заслужава.

Съдебното дело на Блу Ориджин със сигурност ще постигне само едно – ще блокира работата по лунния модул за месеци напред. Заради подобни спънки НАСА не може да изпрати човек на Луната през 2024 година – и Джеф Безос има пръст в това. 

Или може би вината не в самия Джеф Безос – а в ръководството, иронично наричано от космическите ентусиасти „Блу Хъниуел“, заради президента на компанията Боб Смит, произхождащ от стария космически отрасъл (Хъниуел Аероспейс). 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/